Dostupni linkovi

Katoličkoj crkvi vila habsburške princeze


Villa Idola u Puli
Villa Idola u Puli

Hrvatska država poklonit će Katoličkoj crkvi nekadašnji ljetnikovac habsburške princeze u Puli. Nekretnina procijenjena na 2,6 milijuna eura, a vrijedna mnogo više, poslužit će za urede Porečko-pulske biskupije. Oporbeni socijaldemokrati žale što vila nije obnovljena i vraćena prethodnoj namjeni doma za starije osobe, jer se u Puli na mjesto u jedinom domu u gradu čeka i po deset godina.

Kada se posao realizira, činovnici Porečko-pulske biskupije imati će urede u reprezentativnoj vili u Puli sa, kako se tvrdi, pogledom na jedan od najljepših zalazaka sunca na Jadranu.

Država se obavezala Katoličkoj crkvi vratiti nekretnine oduzete u socijalizmu, pa kako se neke stvari ne može vratiti, kao zamjena će dobro poslužiti vila Idola, izgrađena pred malo više od 100 godina za princezu Eleonoru von Habsburg. Posljednjih je decenija služila kao dom za starije i nemoćne, a pred šest godina je iseljena i otada se za nju nitko ne brine.

Prvi čovjek oporbenih pulskih socijaldemokrata Danijel Franić u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) žali što Villa Idola nije dana gradu i preuređena u objekt rezidencijalnog tipa kakav Pula nema, a treba joj, ili što nije obnovljena za istu funkciju doma za starije osobe.

"Iako su vladajući još 2009. godine obećavali izgradnju čak dva doma za starije osobe, od toga danas na žalost nema ništa! Građani Pule čekaju deset godina na mjesto u praktički jedinom domu za starije u gradu. Više od 2.000 građana je na listi čekanja, što smatramo da je doista neprihvatljivo, a gradske vlasti u Puli ne čine apsolutno nikakve napore da se to ispravi", ističe Franić.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je medijima kako je grad Pula tražio od države da mu prepusti u vlasništvo sve besperspektivne državne nekretnine koje već godinama propadaju, uključujući i ovu lokaciju.

"Kad ju već nismo dobili, odluka države kao vlasnika navedene nekretnine je bolja opcija od sadašnje situacije - a to je da Vila Idola propada i da se tamo okupljaju ovisnici", kaže Boris Miletić, gradonačelnik i prvi čovjek Istarskog demokratskog sabora, stranke koja više od 20 vlada Istrom, i koja se oko ideologije uvijek razilazi sa HDZ-om, ali oko posla, novca i nekretnina se uvijek nađu.

Pogled na objekat
Pogled na objekat

Vrijednost vile s okolnim zemljištem procijenjena je na 19,7 milijuna kuna (2,6 milijuna eura), iako su društvene mreže pune komentara Puljana da je vrijednost vile – s obzirom na kvalitetu objekta i lokaciju - višestruko veća.

"Pa, to je moguće. Ja nisam građevinar i pitanje je otkud ta procjena. Upravo smo na primjeru jedne druge austrijske vile, one Agrokorove u Medveji, da je plaćena 11 milijuna kuna, a da se sada prodaje za 50 milijuna. Lokacija je izuzetno atraktivna, s pogledom na more, izuzetno vrijedna, ali što god tamo dođe, nije sporno da će trebati uložiti sredstva kako bi se to adaptiralo", riječi su Danijela Franića.

Povjesničar umjetnosti Zlatko Uzelac, u vladi lijevog centra početkom dvijetisućitih pomoćnik ministrice kulture upravo za zaštitu spomenika kulture, u izjavi za RSE upozorava na još jednu, blago rečeno, nelogičnost.

Uzelac kaže da konzervatorski odjel u Puli radi u manjem objektu za kojeg se plaća masna najamnina, a da je država od Dubrovnika i Splita do Vukovara konzervatorske odjele smještala u objekte poput ovog, koje bi se restauriralo i uredilo baš za tu namjenu.

Zašto se tako nešto nije napravilo i u Puli, pita se Uzelac.

"Ovo što je napravljeno je apsurdno! Mislim da bi bilo bolje da je ta građevina dana za konzervatorski odjel i na taj način ušteđena sredstva koja se iz proračuna daju za najamninu", kaže Zlatko Uzelac.

Ugovor o darovanju ville Idola Porečko-pulskoj biskupiji trebao bi biti potpisan 23. kolovoza. U proljeće je, nakon gotovo deset godina procedure, Katoličkoj crkvi, preciznije Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, poklonjena i palača Skočibušić na splitskom Peristilu, u kojoj će biti smještena njihova zbirka sakralne umjetnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG