Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijeće naroda RS u blokadi do daljnjeg


Narodna skupština Republike Srpske
Predsjedništvo Vijeća naroda RS, razmatrajući informaciju o trenutnom stanju u ovoj instituciji za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, donijelo je odluku da dok se ne stvore pretpostavke za normalan rad svih klubova neće biti zakazivanja sjednica Vijeća naroda i njegovog kolegija, izjavio je predsjedavajući Vijeća naroda RS Dževad Osmančević.

„Ja kao predsjedavajući Vijeća naroda neću zakazati nijednu sjednicu Vijeća naroda na kojoj neće prisustvovati neki od konstitutivnih naroda. Dakle, to nije pitanje u ovom trenutku niti slučajno nije vezano za to što sam ja Bošnjak, jer pitanje problema u ovom trenutku je više vezano više za bošnjački klub, nego generalno u svim onim slučajevima u kojem bilo koji od konstitutivnih naroda ili ostalih smatraju da imaju određene poteškoće u ostvarivanju svojih osnovnih ljudskih i drugih prava, ja takve sjednice neću zakazivati.“

Razlog za ovakvu odluku, koju je podržao, prema riječima Osmančevića, i srpski član predsjedništva Vijeća naroda RS Momir Malić, je što Klub Bošnjaka ne učestvuje u radu i ne razmatra akte koje usvaja Narodna skupština RS:

„U ovom trenutku moramo shvatiti da kako god odgovornost od ove institucije treba tražiti, onda to u svakom slučaju treba tražiti i od onih drugih osoba koje u ovom trenutku obavljaju odgovorne dužnosti. Ono što hoću da kažem je da bez ikakve dileme ovo može ozbiljne probleme u RS da izazove, da ukupnu zakonodavnu aktivnost, pa i funkcionisanje izvršne vlasti dovede u pzbiljne probleme.“


Nema preglasavanja


Osmančević je naglasio da je pomoć u prevazilaženju trenutnih problema u radu Vijeća naroda zatražio od predsjednika RS Rajka Kuzmanovića i predsjednika NS Igora Radojičića:

„I da očekujemo da u tom vremenskom periodu stvore se realne pretpostavke da Klub Bošnjaka učetvuje na tom vijeću. Ono što je bitno, što u posljednje vrijeme u svim političkim i drugim drugim strukturama u RS imamo kao jednu iskazanu spremnost da nema nikakvog preglasavanja, pogotovo ne preglasavanja nekog od konstitutivnih naroda. To mora da važi i u Vijeću naroda.“

S druge strane, predsjednik parlamenta RS Igor Radojičić tvrdi da o odlukama Predsjedništva Vijeća naroda RS nije upoznat:

„Ja znam da je juče bila sjednica Vijeća naroda, znam da su i pojedini klubovi imali sastanke, ali ne vidim niti jedan razlog zbog kojih Vijeće naroda ne bi trebalo da radi. Naprotiv.“


Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS14. jula obustavio je dalji rad sve dok Ustavni sud RS ne uskladi Poslovnik o svom radu, s Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS. Nakon što je Ustavni sud RS odbio da se izjašnjava o Poslovniku, Klub Bošnjaka zatražio je početkom septembra od Ustavnog suda BiH ocjenu usklađenosti Poslovnika o radu Ustavnog suda RS s Ustavom RS.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG