Dostupni linkovi

Bošnjaci ne odustaju od blokade


Skupština RS
Skupština RS
Bošnjaci ne odustaju od bojkota rada u Vijeću naroda RS. Bošnjački delegati pozivaju Ustavni sud da prekine godišnji odmor i očituje se o ustavnosti Poslovnika o svom radu. S druge strane srpski delegati u Vijeću naroda traže izmjene Poslovnika o radu Vijeća naroda kako bi se onemogućile blokade rada institucija RS.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda nakon konsultacija obavljenih u Banjoj Luci saopštio je da nema namjeru odmrznuti svoj rad do srijede kada ističe rok za usvajanje zakona i dokumenata usvojenih na 32. sjednici Narodne skupštine RS.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Edin Ramić kazao je da će bošnjački delegati u Vijeću naroda odmrznuti rad jedino ukoliko se do srijede Ustavni sud RS izjasni o zahtjevu za ocjenu ustavnosti člana 52. Poslovnika o radu Ustavnog suda:

„Ako želimo da rješavamo probleme, onda mi moramo se naći na istoj strani. Ako su sve ostale institucije na godišnjem odmoru, a optužuju Klub Bošnjaka da ne radi, da blokira institicije, mi ih pozivamo da dođu sa godišnjih odmora i da ovo rješavamo.“


Klub Bošnjaka, kazao je Ramić, očekuje da će Ured visokog predstavnika, koji je o novonastaloj situaciji informisan 16. jula, očitovati se u što kraćem roku kako bi nakon toga Klub nastavio normalno raditi:

„Izjave pojedinih zvaničnika, nažalost, ne doprinose rješavanju problema jer svojim stavovima Klub Bošnjaka zaista nema namjeru blokirati institucije niti vršiti pritisak, nego pomoći u provedbi Ustava RS.“


Ustavni sud za septembar najavljuje sjednicu


Zahtjev Bošnjaka da sudije Ustavnog suda prekinu godišnji odmor, predsjednik Kluba Srba u Vijeću naroda Staša Košarac ocijenio je neozbiljnim:

„To bi isto bilo kada bi bilo koja druga institucija RS to tražila od Vijeća naroda RS. Mislim da Ustavni sud RS ima svoje legitimno pravo da u skladu sa svojim normativnim aktima ima pravo na godišnji odmor. To mu omogućuje Zakon o radu. Mislim da Klub delegata bošnjačkog naroda nije trebao izlaziti sa takvom inicijativom jer nemamo pravo da se miješamo u rad drugih institucija RS.“


Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko, u pismu koje je uputio Klubu Bošnjaka, najavio je da će se početkom septembra održati sjednica Ustavnog suda na kojoj će se razmotriti prigovor o Poslovniku o radu Ustavnog suda.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS obustavio je 14. jula rad smatrajući da Poslovnik o radu Ustavnog suda nije usklađen sa Ustavom RS, o čemu Ramić kaže:

„Imate Ustav RS gdje su definisane procedure za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes ukoliko je odlučeno dvotrećinskom većinom jednog od klubova, gdje se u slučaju da proceduru, prema stavu b, pokrenu dvije trećine jednog od klubova potreban je glas najmanje dvojice sudija da bi Sud odlučio da se radi o vitalnom interesu. Mi smo u nekoliko slučajeva imali glasove više od dvojice sudija Ustavnog suda RS, a naše odluke su padale. Ne vidim razloga za dalji naš angažman i rad ukoliko se ostavi ovakav Poslovnik o radu Ustavnog suda RS.“


Odluka Bošnjaka je neustavna


Prestanak rada Kluba Bošnjaka osudila su svi visoki funkcioneri RS jer se time blokira usvajanje zakona i drugih akata u Vijeću naroda.

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović upozorio je da za donošenje ovakve odluke Klub Bošnjaka nema uporište u Ustavu RS i Poslovniku o radu Vijeća naroda naglasivši da se radi o pokušaju udara na najviše ustavne institucije ovog entiteta.

Sličnog mišljenja je bio i predsjedik Narodne skupštine Igor Radojičić:

„Smatram takvu odluku neustavnom, neutemeljenom. Ne postoji štrajk zakonodavnih organa, ne postoji štrajk vlade niti parlamenta. Ukoliko se neko politički s nečim ne slaže onda ili djeluje opoziciono ili daje ostavku, ali ne može da blokira instituciju zato što se s nečim politički ne slaže.“


Profesor ustavnog prava na banjalučkom Pravnom fakultetu Mile Dmičić ističe da komparativni pravni sistemi ne poznaju institute zamrzavanja funkcije ili političkog štrajka:

„Već predlaganje izmjene propisa, podnošenje ostavke, iniciranje novih izbora i slično. Sve to se može činiti samo u ustavnim i zakonskim okvirima jer mandat, bilo neposredno ili posredno dobijen od strane birača, ne podrazumijeva odnos kao što to čini Klub Bošnjaka.“

Treba reći da ni Poslovnik o radu Vijeća naroda nije predvidio ovakvu situaciju, tako da su delegati iz reda srpskog naroda najavili da će nakon godišnjih odmora pokrenuti izmjene Poslovnika.
XS
SM
MD
LG