Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN mora poštovati i sirijska opozicija


Borci protiv režima Bašara al Asada
Ruski ministar inostranih poslova Sergei Lavrov poručio je u subotu da i sirijska opozicija mora poštovati Rezoluciju o uništavanju sirijskog hemijskog oružja koju je u subotu ujutro usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a.

"Sirijska vlada nije jedina odgovorna za primjenu ove rezolucije“, izjavio je Lavrov u Njujorku.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojilo rezoluciju o Siriji, sa detaljima o međunarodnom nadzoru zemlje i uništavanju hemijskog arsenala.

"Današnja historijska rezolucija je prva vijest nade za Siriju, nakon dosta vremena", rekao je nakon glasanja generalni sekretar UN-a, Ban Ki-moon.

"Strane u Siriji će morati da se konstruktivno uključe u predstojeću konferenciju u Ženevi, koja će biti značajan korak ka stvaranju demokratske države i garancija ljudskih prava za sve u Siriji", rekao je Moon u svom obraćanju.

Nova mirovna konferencija u Ženevi trebala bi biti održana sredinom novembra. Sirijsku opoziciju predstavljaće jedna delegacija.

Visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton u subotu je pozdravila usvajanje Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Siriji.

"Rezolucija predstavlja veliki korak naprijed ka održivom i jedinstvenom međunarodnom odgovoru na krizu u Siriji", kazala je Ashton, te dodala kako bi ova odluka trebala utrti put za uništenje hemijskog oružja u Siriji i postaviti standard za međunarodnu zajednicu u reagovanju na prijetnje koje predstavlja oružje za masovno uništenje.

Evropska unija je ponovila da je spremna podržati akcije predviđene Rezolucijom, kao i odlukom Izvršnog odbora Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

"Ne smijemo zaboraviti najvažniji cilj: okončanje nasilje i uvođenje mirne i demokratske tranzicije u Siriji", dodala je Ashton.

Okvir za prevazilaženje političke krize

Rezolucija poziva na reakcije ukoliko inspektori odluče da Sirija nije ispunila svoje obaveze. Reakcije će ovisiti od druge rezolucije koja će se donijeti u slučaju nepoštivanja prve usvojene.

Rezolucija o hemijskom oružju u Siriji stvara okvir za prevazilaženje političke krize. Sirijska opozicija je takođe obavezna da radi sa međunarodnim stručnjacima.

"Assadov režim mora da ispuni uslove ovog sporazuma. Sirija ne može birati ili odbiti inspektore i mora im pružiti neometan pristup svim lokacijama i ljudima. Ukoliko režim odbije saradnju, bit će posljedica. Ova rezolucija jasno govori da odgovorni za ovaj stravični čin moraju odgovarati", rekao je američki državni sekretar John Kerry, navodeći kako će inspektori u novembru početi sa radom.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius takođe je krivicu i odgovornost prebacio na sirijsku vladu.

"Svi dokazi jasno ukazuju na vladu i niko to ne može poreći. Francuska i SAD preuzet će svoje odgovornosti i mislimo da se takav čvrst stav isplatio", rekao je Fabius, ukazujući kako je samo prijetnja vojnom akcijom prisilila Assada da se odrekne hemijskog oružja.

"Rezolucija ne samo da prepoznaje bilo kakvu upotrebu hemijskog oružja kao prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, već podupire i pozivanje na odgovornost sirijiske vlade zbog dokazane upotrebe", rekao je William Hague, britanski državni sekretar vanjskih poslova.

Sirijski ambasador u UN-u Bashar Jaafari naveo je kako Rezolucija drži sve strane u Siriji jednako odgovornim za uklanjanje hemijskog oružja, uključujući i pobunjeničke snage.

"Ipak, neke članice Vijeća sigurnosti pokušavaju da sabotiraju pokušaje. Žalosno je što su neke delegacije počele loše da interpretiraju rezoluciju u pokušaju da je skrenu s njenog cilja", rekao je Jaafari.

Human Rights Watch je u subotu, međutim, kritikovao Rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Siriji, jer, kako tvrde u ovoj organizaciji, nije učinjena pravda žrtvama sukoba.

"Ova rezolucija nije osigurala pravdu za žrtve hemijskih napada", rekao je direktor HRW-a Philippe Bolopion.

Bolopian je ponovio ranije pozive HRW-a UN-u da "uputi situaciju u Siriji Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) i usvoji ciljane sankcije protiv odgovornih za masovna ubistva".

HRW je naglasio da svijet ne treba zaboraviti činjenicu da je velika većina smrti u sirijskom sukobu rezultat konvencionalnog, a ne hemijskog oružja.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG