Dostupni linkovi

Sporazum o Siriji: Delimična pobeda za sve strane, sem za pobunjenike


Sirija
Sirija
Arapska liga, Kina, Iran i zvanični Damask pozdravili su sporazum između Rusije i SAD o uništavanju sirijskog arsenala hemijskog oružja, a Ujedinjene nacije su saopštile da su primile svu dokumentaciju neophodnu za pridruživanje Damaska konvenciji o hemijskom oružju i da bi priključenje trebalo da se održi 14. oktobra.

"Konvencija će stupiti na snagu za Siriju 30 dana od podnošenja zahtjeva, odnosno 14. oktobra", saopštile su UN.

Međutim, sirijska opozicija zatražila je da međunarodna zajednica zabrani da režim u Damasku koristi svoju vojnu silu za napade na gradska područja, kao dodatak zabrani upotrebe hemijskog oružja.

"Sirijska nacionalna koalicija insistira na tome da zabrana korišćenja hemijskog oružja, čija je upotreba odnela više od 1.400 ljudskih života, bude proširena na korišćenje balističkih raketa i aviona za napade na urbana naselja", navedeno je u saopštenju te sirijske opozicine grupacije koje je prenela agencija AFP.

Kineski ministar spoljnjih poslova je pozdravio sporazum između SAD i Rusije o uništenju sirijskog hemijskog oružja, kojim je sprečena američka vojna intervencija.

"Kineska strana pozdravlja okvirni sporazum izmedju SAD i Rusije. Ovaj sporazum će omogućiti smirivanje tenzija u Siriji", izjavio je ministar Vang Ji na sastanku sa francuskim šefom diplomatije Loranom Fabijusom koji se nalazi u jednodnevnoj poseti Kini, prenosi AFP.

Predsednik iranskog parlamenta Ali Lariđani je dogovor nazvao “znakom racionalnosti SAD” i dodao da bi američki vojni udari kao kazna za napad gasom u Siriji doveli do većeg sukoba u regionu i bili bi u suprotnosti sa međunarodnim pravom i da su američki političari to shvatili, javlja Rojters.

Dogovor o kontroli sirijskog hemijskog oružja, označava delimičnu pobedu za sve strane - Vašington, Moskvu i režim Asada, osim za pobunjenike, piše Vašington Post. i dodaje da je dogovor na neki način pobeda predsednika Amerike Baraka Obame, koji je tako uspeo da "spase obraz" iz verovatne situacije u kojoj bi Kongres odbio napad.

Međutim, list navodi da je teško proceniti da li Obama, svojom politikom prema Siriji, igra šahovsku partiju koja je toliko dobro vođena, pa javnost ne može da je shvati, ili su u pitanju nasumični potezi u nadi da će ispasti najbolje.

Kada je u pitanju Rusija, Post piše da je ona dobitnik, jer je uspela da zaštiti Asada, dok kao jedini koji nisu zadovoljni dogovorom ostaju pobunjenici.

Američko-ruski sporazum je postignut u subotu u Ženevi posle trodnevnih razgovora između američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnjih poslova Sergeja Lavrova.

Cilj sporazuma je da sirijsko hemijsko oružje bude stavljeno pod međunarodnu kontrolu do sredine sledeće godine i da se, istovremeno, ostavi mogućnost sankcija za Damask ako ne bude ispunio preuzete obaveze, ali se ne precizira o kakvim se tačno sankcijama radi.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad sada ima rok od nedelju dana da dostavi podatke o celokupnom arsenalu, a Keri je rekao da mora odmah omogućiti nesmetani pristup inspektora hemijskom oružju.
XS
SM
MD
LG