Dostupni linkovi

Zahtjevi Bošnjaka ipak pred Vijećem za zaštitu nacionalnog interesa


Zgrada gdje je sjedište Vijeća naroda RS
Zgrada gdje je sjedište Vijeća naroda RS

Vijeće za zaštitu nacionalnog interesa Ustavnog suda RS odlučilo je da će raspravljati o zahtjevu Kluba delegata Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka u vezi sa Odlukom Narodne skupštine o održavanju referenduma o Danu RS 25. septrembra.

Takođe, odlučeno je da će Vijeće raspravljati i o zahtjevu Kluba Bošnjaka da se utvrdi povreda vitalnog nacionalnog interesa zbog zaključaka Narodne skupština RS-a iz jula kojima se odbacuje odluka o metodologiji popisa i ne prihvaćaju rezultati popisa stanovništva u BiH.

Najavljeno je da će Vijeće donijeti odluku o ova dva zahtjeva u ustavnom roku - u narednih 30 dana.

Ukoliko Vijeće ne odluči u korist zahtjeva Kluba Bošnjaka i Odluka o referendumu i Zakon o popisu RS mogu da stupe na snagu.

Predstavnici Bošnjaka već su rekli kako zbog dosadašnjeg iskustva ne očekuju pozitivno izjašnjenje Vijeća entitetskog ustavnog suda u njihovu korist, te su najavili nastavak pravne borbe i mimo entitetskih institucija, uključujući i Ustavni sud BiH.

Obe odluke su štetne po Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovinu, rekao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović i naveo kako je to što se čini u Narodnoj skupštini RS „nedopustivo“, te da se o svemu moraju izjasniti tumači i arbitri Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Za njih je kada je u pitanju popis, sporno 196.000 građana, od kojih najveći broj Bošnjaka na Zapadu, koji su i najbolji punioci budžeta RS kada su u pitanju obaveze. To je u svakoj normalnoj zemlji prihvatljivo. Međutim, osporavati ljudima pravo na imovinu i na sve obaveze koje su predviđene zakonima i izmiruju se, i još ništa ne tražeći zauzvrat od te vlasti, zaista je suludo i pogubno za one koji donose ovakve odluke. I kada je 9. januar u pitanju, pored obavezujuće Odluke Ustavnog suda BiH, vidite da se iznalaze mnogi razlozi da se to ne poštuje, sve dok zvanična vlast ne dođe do nekih pozitivnih za njih efekata kao što je 1992. godine rečeno i desilo se čišćenje sa svojih ognjišta, najviše Bošnjaka i Hrvata", prokomentarisao je Hadžiomerović.

Srpski političari, pak, smatraju da građani u RS imaju pravo na referendum i na 9. januar kao Dan RS, te i dalje tvrde da objavljeni rezultati popisa nisu u skladu sa Zakonom o popisu BiH.

Ustavni sud BiH proglasio prošle godine neustavnim 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG