Dostupni linkovi

Ministar odbrane BiH: Vojna vježba sa Srbijom nije otkazana, već odgođena


Ministar odbrane BiH Sifet Podžić (levo) sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem (desno) u Beogradu, 10. septembra

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić izjavio je u utorak, 5.oktobra kako vojna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije nije otkazana, nego odgođena zbog epidemiološke situacije vezane za pandemiju korona virusa.

“Vježba je odgođena isključivo zbog epidemiološke situacije. Mali broj naših vojnika je imuniziran i ne želim preuzimati rizik da se veliki broj vojnika zarazi. Čim se epidemiološka situacija popravi, vježbu ćemo normalno realizovati, nema nikakvog razloga za njeno otkazivanje", poručio je ministar Podžić.

Ministarstvo odbrane BiH odgodilo je vojnu vježbu koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači kod Banjaluke od 9. do 16. oktobra ove godine.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio je u utorak, 5. oktobra smjenu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.

Kao razlog za smjenu Dodik je naveo nepoštivanje Ustava BiH jer je Podžić otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke.

Kako je saopšteno iz Dodikovog kabineta, u ponedjeljak, 5. oktobra, vježbu je moglo otkazati samo Predsjedništvo BiH, koje je "jedino nadležno za vođenje odbrane i vanjske politike".

U saopštenju je navedeno da je Podžić „ovom samovoljnom odlukom prekršio Ustav BiH“.

Istovremeno, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zatražio je od ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da stavi van snage odluku o odgađanju vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

Tegeltija u pismu, između ostalog, navodi da razlozi za odgađanje realizacije vojne vježbe „Manjača 21“ “nemaju uporište”, te naveo da će, “ukoliko ministar odbrane u Vijeću ministara BiH Podžić ne postupi po istom, biti prinuđen da postupi u skladu sa ovlaštenjima predsjedavajućeg Vijeća ministara iz Zakona o Savjetu ministara Bosne i Hercegovine”.

"Smatram da jednostrano donošenje ovakve odluke od strane ministra odbrane predstavlja kršenje Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, da je isto neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Republici Srbiji, te Vas pozivam da odmah stavite van snage predmetnu odluku i nastavite planirane aktivnosti na realizaciji bilateralne vojne vježbe Manjača 21, te da me o tome obavijestite", navodi se u pismu predsjedavajućeg Tegeltije.

Kako se ističe u saopštenju za javnost iz Tegeltijinog kabineta, o navedenom zahtjevu su upoznati članovi Predsjedništva BiH.

Zajednička vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije trebala je biti prva poslije ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

XS
SM
MD
LG