Dostupni linkovi

Bojkot sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost Crne Gore


Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, 3. februar 2022.
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, 3. februar 2022.

Ni treća po redu sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost (VNB), koju je za 3. februar zakazao premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, nije održana zbog nedostatka kvoruma, jer je pet od devet članova VNB ponovo bojkotovalo sjednicu, saopšteno je iz kabineta premijera.

Na sjednici se nisu pojavili vicepremijer Dritan Abazović, čelnici skupštinskog Odbora za bezbjednost Milan Knežević i Mevludin Nuhodžić, te ministri unutrašnjih i vanjskih poslova, Sergej Sekulović i Đorđe Radulović.

Zabrinjavajuće je da ljudi na tako odgovornim pozicijama iskazuju ličnu i profesionalnu neodgovornost, te ignorišu potrebu i obavezu da se staraju o bezbjednosti svih građana, ocjenjuju iz Krivokapićevog kabineta.

Dodaju da je samo jedan član Vijeća iz redova parlamentarne manjine, što implicira "da opstrukciju u njegovom radu sprovode oni koji su do juče ponosno isticali svoju pripadnost novoj i demokratskoj vlasti".

Ni prethodne dvije sjednice VNB nisu održane zbog nedostatka kvoruma, jer se pozivu Krivokapića 25. i 26. januara takođe nisu odazvali Abazović, Radulović, Sekulović, Knežević i Nuhodžić.

Osim Krivokapića, koji predsjedava VNB, na tim sjednicama su se pojavili ministri odbrane i finansija Olivera Injac i Milojko Spajić, kao i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić.

Zakazana sjednica VNB trebalo je da se održi dva sata prije sjednice Parlamenta na kojoj je većina poslanika odbacila da na dnevni red stavi inicijativu premijera Krivokapića za smjenu vicepremijera Abazovića.

Ranije je najavljeno da je na dnevnom redu VNB izvještaj o postupanju sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Joanikija na Cetinju 5. septembra prošle godine.

Parlament će sjutra, 4.februara, glasati o smjeni Krivokapićeve Vlade, što je inicirao Abazovićev pokret URA, uz podršku opozicije i partija manjinskih naroda.

Vladu su izglasali, početkom decembra 2020.godine prosrpski Demokratski front, Demokrate i pokret URA, nakon avgustovskih izbora na kojima je smijenjena trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

XS
SM
MD
LG