Dostupni linkovi

Odgođena sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost Crne Gore  


Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade, Podgorica, 18.12.2020.
Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade, Podgorica, 18.12.2020.

Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost (VNB) Crne Gore koja je bila zakazana za 25. januar nije održana jer nije bilo kvoruma.

Iz kabineta predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića saopšteno je da sjednica nije održana jer se pet od devet članova nije pojavilo.

Nijesu došli potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministri vanjskih poslova Đorđe Radulović i unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević i potpredsjednik tog tijela, Mevludin Nuhodžić iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS).

Milan Knežević, koji je i jedan od lidera vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta (DF), je uoči sjednice saopštio da “ neće da daje legitimitet ni Abazoviću ni Krivokapiću u njihovoj borbi za fotelje za prevlast u bezbjednosnom sektoru”.

Na sjednicu su došli premijer Krivokapić, kao predsjednik Vijeća, ministarka odbrane Olivera Injac, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić.

Na sjednici je trebalo da se raspravlja o izvještaju o postupanju sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 5. septembra prošle godine na Cetinju.

“U cilju potpune transparentnosti, već sjutra, predsjednik Vijeća premijer Zdravko Krivokapić zakazaće novu sjednicu za 16:00 sati sa istim dnevnim redom, sa osnovnim ciljem da građani Crne Gore budu do kraja upoznati sa sadržajem izvještaja", navodi se u saopštenju iz kabineta Krivokapića.

Ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Cetinjskom manastiru obavljeno je uz angažovanje jakih policijskih snaga, te mnogobrojne incidente i desetine povrijeđenih.

Nezvanično : VNB trebalo da razmatra smjene Abazovića i Brđanina

Uoči sjednice VNB spekulisalo se da će zbog političkog sukoba između premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Abazovića na dnevnom redu biti i prijedlog premijera da Abazović bude smijenjen sa funkcije šefa Biroa za operativnu koordinaciju i koordinatora službi bezbjednosti.

Takođe, navodno je na sjednici trebalo da bude otvoreno i pitanje odgovornosti direktora policije Zorana Brđanina za postupanje policije tokom događaja na Cetinju.

Na novinarsko pitanje o mogućoj smjeni Brđanina, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je 25. januara kazao da premijer ne može da smijeni direktora Uprave policije.

"On ne može da ga smijeni. Vlada to može da uradi protivzakonito jer je Brđanin izabran na konkursu. Ako se to desi onda je jasno svima o čemu se radi. Krivikapić, nadam se, nije čovjek koji će sve svoje kredite dostojanstva potrošiti u 10 dana” naveo je Abazović.

Predsjednik opozicione Socijaldemokratske partije Raško Konjević je na Tviteru napisao da Krivokapić u posljednjim političkim trzajima želi na sjednici VNB da izdejstvuje zaključak o smjeni direktora policije Zorana Brđanina, u pokušaju da policiju stavi u službu odbrane svoje fotelje.

Hronologija sukoba premijera i vicepremijera

Sukob Krivokapića i Abazovića počeo je nakon što je Građanski pokret URA, podržan potpisima opozicije, predvođene DPS-om podnio parlamentu inicijativu za smjenu Vlade Crne Gore i predložio formiranje nove, manjinske Vlade. U tu Vladu bi, pored URA ušle i partije manjinskih naroda i moguće vladajuća Socijalistička narodna partija.

Skupština Crne Gore će se o povjerenju Vladi izjašnjavati na posebnoj sjednici koja je zakazana za 4. februar. Dan ranije bi poslanici trebalo da se izjasne o premijerovom zahtjevu za smjenu Abazovića.

U međuvremenu, Krivokapić je 24. januara preuzeo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava umjesto Sergeja Sekulovića, te smijenio Abazovića sa čela Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića smijenio je sa pozicije šefa Državne delegacije za pregovore sa Evropskom unijom.

U znak podrške aktuelnoj Vladi u nekoliko crnogorskih gradova su održani protesti protiv inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi, a na okupljanju u Podgorici prošlog vikenda , podršku premijeru su dali ministri finansija Milojko Spajić, ekonosmkog razvcoja Jakov Milatović i ministarka prosvjete Vesna Bratić.

Krivokapića su za premijera izabrali 4. decembra 2020. godine poslanici tri koalicije predvođenim Demokratskim frontom, Demokratama i GP URA.

Oni su zajedno osvojili 41 od 81 poslaničkog mjesta na parlamentarnim izborima u avgustu te godine, čime je okončana trodecenijska vlast DPS, partije predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

XS
SM
MD
LG