Dostupni linkovi

Viši sud u Beogradu odbio molbu BiH za izručenje Darka Eleza


Hapšenje Darka Eleza, Srbija, decembar 2020.

Viši sud u Beogradu odbacio je molbu pravosudnih organa Bosne i Hercegovine za izručenje Darka Eleza, osumnjičenog u toj zemlji za organizovani kriminal, jer su dela za koja je optužen izvršena pre zaključenja ugovora između Srbije i BiH o izručenju, prenosi agencija Beta.

Navodi se da su krivična dela, za koja je Elez optužen pred pravosudnim organima BiH, izvršena od 2005. do 2009. godine, a da su dve zemlje zaključile ugovor o izručenju septembra 2013. godine.

Protiv rešenja Višeg suda dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema prepisa rešenja.

Elez je uhapšen 21. decembra prošle godine u Beogradu po međunarodnoj poternici Interpola Sarajevo.

Eleza je 2011. godine Viši sud u Beogradu, po optužnici specijalnog Tužilaštva za organizovani kriminal, osudio na devet godina zatvora zbog vršenja ukupno pet krivičnih dela među kojima su i krivična dela iznuda i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Kako je ranije navodio MUP, Elez se sumnjiči da je organizovao kriminalnu grupu od još pet lica koja je tokom 2009. godine iz Crne Gore prokrijumčarila 44 kilograma opojne droge skank, radi preprodaje na ilegalnom tržištu.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je oktobra 2016. godine presudu kojom je Darko Elez zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi za podstrekavanje na ubistvo Đorđa Ždrala, poznatog kriminalca iz Sarajeva koji je 2010. osuđen na 20 godina zbog ubistva načelnika uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera.

Osim Elezu, sud je 2016. potvrdio oslobađajuću presudu i ostalim optuženima, među kojima je Nebojša Joksović, glavni svedok saradnik u postupku koji se vodi protiv Darka Šarića i njegove grupe za šverc 5,8 tona kokaina.

Elez je, kako piše u optužnici, naredio ubistvo svog kuma Đorđa Ždrala, a za ubistvo Ždrala angažovan je Strahinja Rašeta koji je bio član "šabačke grupe", kriminalne organizacije koja se bavila ubistvima, iznudom, proizvodnjom i švercom droge, stajalo je u optužnici.

Darko Elez uhapšen je 2009., a sledeće godine Specijalni sud u Beogradu osudio ga je zbog šverca marihuane iz Srbije u BiH, pokušaja iznude i falsifikovanja dokumenata na devet godina zatvora. On se spominje i u optužnici koja je podignuta protiv Nasera Keljmendija za organizovani kriminal, ubistvo i šverc droge.

Za pokušaj ubistva Ždrala optužen je i u Bosni i Hercegovini u septembru 2013., a njegovo izručenje BIH od Srbije je tražio tužilac Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG