Dostupni linkovi

Veze Ankare i Sarajeva: Emocije sa malo investicija


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i turski predsjednik Redžep Tajib Erdogan u Istanbulu, april 2016.

Bezrezervnom podrškom turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu BiH je pokazala koliki je uticaj Turske, ali i kakvi su lični odnosi s Erdoganom, što je u prvom redu, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović demonstrirao nakon pokušaja vojnog puča u toj zemlji.

"Moja poruka je, prije svega, mom bratu Erdoganu da ima snažnu podršku ovdje među nama u BiH. Turskom narodu, da brani svoju slobodu, demokratuiju, svoje pravo na izbor, svoj uspješan put. Da bude uz svog predsjednika, da bude uz ovu uspješnu garnituru koja podiže Tursku na mjesto koje joj u svijetu pripada", poručio je Izetbegović.

Uticaj i pored neuspjelog vojnog udara i krize koja neminovno ide s tim neće značajno oslabiti, vjeruje politički i ekonomski analitičar Mirza Hajrić.

Čim se Turska pridigne, nastaviće tamo gdje je stala, a zbog činjenice da je sada snaga njenog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana veća, mnogo će značiti i to ko je stao na njegovu stranu.

"U Turskoj se desilo da će ojačati režim Tajipa Erdogana koji je do sada bio dominantan u regionu i nametao vanjskopolitičke poteze na istoku prema Siriji i Iraku, uspostavljajući se kao super sila u regionu, tako i Balkanu i našim podnebljima", komentariše Hajrić.

Male se turbulencije ipak mogu očekivati na ekonomskom planu, procjenjuje Hajrić.

"Što se tiče ekonomije, znamo da je novac strašljiv i da će u kratkoročnom periodu smanjiti i trgovinu, uvoz, izvoz kao i neke očekivane poslovne poteze. Vjerovatno će ih usporiti, ali mislim da će dugoročno, te jake političke veze da se odraze i u ekonomiji", kaže Hajrić.

Deklarativna podrška

Turska je mnogo pomogla u zaštiti kulturne baštine u BiH, te izgradnji brojnih spomenika kulture srušenih tokom rata, poput Starog mosta u Mostaru ili Ferhadije džamije u Banjaluci.

Međutim, investicije ne prate dobre prijateljske i političke odnose, smatra direktor Instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane Zijad Bećirović, koji smatra da ova kriza u Turskoj neće imati uticaja na Balkan.

"To neće imati značajniji uticaj u regiji, jer je Turska ovdje uglavnom prisutna deklarativno. Nekih većih investicija iz Turske u regiji nije bilo. Iako se ona najviše zalaže za BiH, njene su investicije bile mnogo veće u Srbiji, što govori da taj emotivni pristup koji neki gaje zbog kulturoloških, vjerskih ili povjesnih okolnosti ne prate investicije", ocjenjuje Bećirović.

Najznačajnije investicije Turske u BiH su Natron Maglaj, lukavačka Soda, te Turkish Ziraat Bank Bosnia. Primijetan je i raskorak kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena.

BiH je u prvih pet mjeseci ove godine u Tursku izvezla robe u vrijednosti od oko 123 miliona, a uvezla proizvoda u gotovo duplom iznosu. Stanje bi donekle mogao popraviti izvoz mesa, jer je plan da u ovoj godini, prema podacima Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, u tu zemlju bude izvezeno blizu 6.000 tona svežeg i rashlađenog goveđeg mesa.

Analitičari, međutim, vjeruju da je BiH jasno pokazala na čijoj je strani, te kakvi su politički odnosi na relaciji dvije zemlje.

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG