Dostupni linkovi

Kosovo: Održana vežba civilne zaštite u Mitrovici


Pripadnici srpske Civilne zaštite Kosovske Mitrovice održali su u nedelju pokaznu vežbu za spasavanje ljudi u slučaju požara u severnom delu grada.

Tom prilikom, pripadnici Civilne zaštite pokazali su pred mnogobrojnim građanima svoju opremljenost I obučenost za delovanje u vanrednim situacijama.

Pokaznu vežbu Civilne zaštite u severnoj Mitrovici organizovala je Kacelarija za Kosovo Vlade Srbije.

Predsednik opštine Severna Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da je ova Civilna zaštita formirana u skladu sa Ženevskom konvencijom koja predviđa mogućnost funkcionisanja civilne zaštite čak i na teritorijama koje se, kako se izrazio, "nalaze pod okupacijom".

“Član 61 ove konvencije precizno definiše u koje svrhe se civilna zaštita može koristiti a član 65 čak daje mogućnost da pripadnici civilne zaštite mogu nositi lako naoružanje za održavanje reda ili za samoodbranu. Posebno kao komandant štaba za civilne zaštite za vanredne situacije ovu priliku koristim da istaknem da će ova mirnodopska organizacija biti na raspolaganju svim našim građanima bez obzira na versku pripadnost-Srbima, Albancima, Gorancima, Turcima, Bošnjacima, Romima, Egipćanima, Aškalijama i svim ostalim zajednicama koje žive I rade na ovim prostorima”

Portparol Kosovske policije Besim Hoti kazao je da je ovaj događaj u severnoj Mitrovici protekao mirno I bez incidenata. On je dodao da kosovska policija nije imala saznanja o organizatorima današnje akcije.
XS
SM
MD
LG