Dostupni linkovi

Preminuo Ratko Marković, Miloševićev ustavotvorac i predstavnik u Rambujeu


Ratko Marković
Ratko Marković

Ratko Marković, nekadašnji šef srpskog pregovaračkog tima u Rambujeu i ključni kreator ustavnih i mnogih zakonskih izmena u vreme vlasti Slobodana Miloševića, preminuo je u Beogradu u 77. godini, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Marković je predvodio tim Beograda na pregovorima u Rambujeu (Rambouillet), kod Pariza, između kosovske i srpske delegacije početkom 1999. godine, uz međunarodno posredovanje.

Nakon sedamnaest dana, pregovori su propali, što je predstavljalo i završetak napora da se kosovska kriza reši mirnim putem. Usledila je NATO intervencija protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), završena posle 78 dana ulaskom NATO snaga na Kosovo, te povlačenjem Miloševićevih vojnih i policijskih snaga.

Marković, koji je veći deo radnog veka proveo i kao profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, je važio za pravnog stručnjaka iz najbližeg okruženja Slobodana Miloševića.

Bio je angažovan u izradi mnogih sistemskih zakona, a najneposrednije je učestvovao u pisanju Ustava Srbije od 1990. godine. Tim Ustavom ozvaničeno je ukidanje autonomije pokrajina Kosovo i Vojvodina, što je bio jedan od ključnih okidača za rasplamsavanje jugoslovenske krize.

Marković se smatra i jednim od ključnih kreatora Ustava SR Jugoslavije (države Srbije i Crne Gore) od 1992. godine, kao i Ustava Crne Gore od 1992.

Nakon pada Slobodana Miloševića sa vlasti 2000., Marković više nije bio u vladajućim krugovima iako je ostao član Socijalističke partije Srbije koja je na različite načine učestvovala u vlasti - kako sa snagama koje su srušile Miloševića, tako i sa aktuelnom vlašću u kojoj dominiraju nekadašnji desničari iz partije srpskih radikala.

XS
SM
MD
LG