Dostupni linkovi

Svi biznisi Zvonka Veselinovića


Zvonko Veselinović
Zvonko Veselinović
Ime Zvonka Veselinovića, navodno biznismena iz Mitrovice, još jednom se našlo na vrhu liste onih za koje se sumnja da su krajem septembra organizovali napad na vojnike KFOR-a, na barikadi kod prelaza Jarinje i krajem novembra na barikadi kod Jagnjenice.

Isti čovek, u istom kontekstu i ranije je punio naslovne stranice beogradske štampe, ali nikakvog epiloga nije bilo. Ovoga puta, KFOR je, prema rečima komandanta tih snaga Erhard Drevsa, snimke dešavanja sa barikada prosledio Euleksu, koji, kako tvrdi, blisko sarađuje sa srpskim vlastima.

Ipak, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, kaže da im do sada nisu dostavljene nikakve zvanične informacije ili zahtevi, te se tim slučajem, srpska policija se za sada ne bavi.
Dačić: Policija se bavila drugim aktivnostima vezanim za njega i time se bavila više godina. On nam tada, kada je ta istraga vođenja, nije bio dostupan.

“Mi do sada nismo dobili bilo kakve informacije da je neko osumničen za dela o kojima smo čuli u medijima… Policija se bavila drugim aktivnostima vezanim za njega i time se bavila više godina. On nam tada, kada je ta istraga vođenja, nije bio dostupan. To je bilo pre više godina”, rekao je Dačić

Srpske vlasti i sada kada je na Veselinovića ukazao Drevs, kao i nešto ranije kada se našao u izveštajima srpskih službi bezbednosti, tu temu obazrivo i nerado komentarišu. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo, Oliver Ivanović, tim povodom, kratko nam je rekao da bi, ako je potrebno, istragu trebalo ostaviti policiji.

“Pominjenje tih ljudi, u svakom slučaju ne bi smelo da zamagli sve ono što se događalo 27. septembra na Jarinju i nedavno u Jagnjenici… Mislim da time ne treba da se bavi KFOR, nego policija, ako već ima mesta za policijsku istragu”, rekao je Ivanović koji na pitanje da li veruje u navode Erharda Drevsa da Veselinović i njegov brat stoje iza napada kaže: “Ne upuštam se ja u razmišljanja o tome jeste ili nije. Prosto to nije stvar kojom se bave političari”, kaže Ivanović.

Osim o umešanosti Veselinovića u nerede na severu Kosova, mnogi navodi, kako nezvanični, tako i poneki zvaničan, ukazuju i na njegovu povezanost sa pojedinim političkim strukturama u Srbiji.

Tako je, svojevremeno, najveća opoziciona partija, Srpska napredna stranka, stala u Veselinovićevu zaštitu, nazivajući optužbe pokušajem kriminalizacije srpskog stanovništva na severu Kosova.

"Sinovi državne bezbednosti"

Ni stavovi pojednih predstavnika vlasti se nisu mnogo razlikovali, pa se tako često čula tvrdnja da na barikadama na severu Kosova nema kriminalaca. Ipak, prvi čovek Centra za regionalizam, Aleksandar Popov, uveren je da postoji dovoljno indicija da se poveruje u poslednje navode KFOR-a.

“Tim pre ako povežemo pretnje koje su od Veselinovića stizale prema ministru za Kosovo Goranu Bogdanoviću i šefu pregovaračkog tima Borislavu Stefanoviću, onda mi se čini da ima indicija da je to što je šef KFOR-a izjavio istina. Vrlo je nelogično da jedan čovek preti visokim državnim zvaničnicima i da niko ništa ne može da mu uradi. Mene iskreno čudi da do sada nije sprovedena ozbiljna istraga o svemu tome i da nije urađeno ono što bi trebalo – da se raščisti da li jeste ili nije kriv. Ako jeste, onda treba da odgovara”, kaže Popov.

Ko je zapravo Zvonko Veselinović, o kome se govori kao o privredniku iz Mitrovice, a koga su međunarodne snage označile kao izazivača nasilja na prelazima na severu Kosova? Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, smatra da je u svakom slučaju u pitanju čovek koga ne treba potcenjivati i čiji su kontakti snažni kako u Srbiji, tako i van njenih granica.

“Sigurno je da bi se moglo reći da on, po profilu, spada u ono što se nekada zvalo “sinovi državne bezbednosti”. To ne znači da ima direktnu vezu sa tom strukturom, ali je sigurno da nije čovek koji će odbiti da uradi nešto ako mu neko ko je predstavnik države to traži. Koliko znam, on je aktivno pomagao, već tada, i to ne bez znanja države, finansiranje čuvara mostova iz svog privatnog biznisa. Bolje je što pre taj posao završiti, bolje je što pre Zvonka Veselinovića isporučiti EULEKS-u, jer to oni hoće, a on će se, verujte, sam dobro snaći i na sudu i pre suda. Ali, Beograd mora da bude svestan da time ne zatvara priču, da to što je zadnjih dve i po godine oživelo kao takozvana paralelna ekonomska, bezbednosna i druga politika i strukture na severu Kosova, sada puca i ne može da se održi, a u toj priči je stotinak veoma uticajnih ljudi”, ocenio je Janjić.

Podsetimo da se Zvonko Veselinović, nedavno i lično obratio javnosti, gde je u TV intervjuu, ali sa zamagljenim licem i izmenjenim glasom, tvrdio da optužbe protiv njega nisu tačne i da se stavlja na raspolaganje svima koji žele da ga ispitaju. To do danas, međutim, niko nije učinio.

EULEX: Prikupljaju se dokazi o napadu na vojnike

EULEX: Prikupljaju se dokazi o napadu na vojnike


Amra Zejneli

Dve nedelje od incidenta na Jarinju i u Jagnjenici kada su nakon rasprave između lokalnih Srba i snaga KFOR-a u naporima da se barikade otklone, ranjena dva vojnika i desetine drugih povređene, EULEX nije hteo da saopšti nikakve informacije o istrazi ovog slučaja.

Komadant KFOR-a, Erhard Drevs, u ponedeljak je saopštio da su Zvonko Veselinović i njegov brat identifikovani su kao organizatori i lideri nasilja nad vojnicima KFOR-a na severu Kosova. On je kazao da su dokaz tome video snimci, koji se sada već nalaze u EULEX-u.

Iz KFOR-a u utorak nisu hteli dodatno da komentarišu ovu informaciju. Na pitanje da li postoje dodatni dokazi o incidentu na severu, portparol KFOR-a Frank Martin je odgovorio:

„Ne želimo to da komentarišemo. Za ostale informacije treba da se kontaktira EULEX, zato što se EULEX bavi time“, kazao je Martin.

Međutim ni EULEX nije želeo da komentariše ništa što je vezano za istragu o ranjavanju KFOR-ovih vojnika. Portparol EULEX-a, Blerim Krasniqi je izjavio da se nastavlja prikupljanje dokaza.

„Ono što možemo reći jeste da misija ne komentariše istrage, a posebno kada je u pitanju prikupljanje dokaza. Razlog tome je zato što želimo da zaštitimo istragu. Ali, naglašavamo da KFOR i EULEX nastavljaju sa svojom uskom saradnjom“, kazao je Krasniqi.

Ceo prilog možete pročitati OVDE.
XS
SM
MD
LG