Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kakve poruke Mičel donosi Srbiji?


Ves Mičel počeo posetu Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Ves Mičel počeo posetu Srbiji

Ves Mičel, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i naslednik Viktorije Nuland na toj poziciji, posle boravka u Skoplju, stigao je u zvaničnu posetu Beogradu.

U glavnom gradu Srbije, Mičel se u utorak uveče sastao sa šefom srpske diplomatije, Ivicom Dačićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, u razgovoru su “razmatrane teme koje se tiču regionalne stabilnosti, evropskog puta Srbije, kao i nastavka Briselskog dijaloga”.

Navodi se da je Mičel rekao da SAD podržavaju evropski put Srbije i ostvarivanje napretka u okviru Briselskog dijaloga.

Planirano je da se pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u sredu susretne sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i predstavnicima opozicionih partija.

Mičel je prethodno u Skoplju poručio da Sjedinjene Države podržavaju Makedoniju i Grčku u pronalaženju rešenja za spor o imenu i da je veoma važno da produže pregovore.

Pre posete Makedoniji Mičel je boravio u Prištini gde je nakon razgovora sa kosovskim zvaničnicima već poslao nekoliko poruka području Zapadnog Balkana – poput toga da nema novog plana SAD-a za Kosovo, kao i da mu je namera da podstakne dijalog između Beograda i Prištine. Takođe govorio je i o destruktivnoj ulozi Rusije u većem delu Balkana koja, kako je naveo, podriva demokratske institucije. “To nije ni u ruskom, niti u interesu naroda regiona", poručio je Mičel u ponedeljak u Prištini.

Dolazak Mičela, stručnjaka za NATO i transatlantske odnose, zvaničnici Srbije različito tumače.

Državnik koji će sa njim prvi sastati, Ivica Dačić, poručio je da je za Srbiju veoma važno uspostavljanje kontakata sa članovima nove administracije američkog predsednika Donalda Trampa.

“Naš stav je potpuno jasan - dijalog da, prihvatanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova bez kompromisa sa nama - apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Dačić, koji obavlja funkciju ministra spoljnih poslova Srbije za list “Novosti”.

Ves Mičel i Ivica Dačić
Ves Mičel i Ivica Dačić

Oštrije stavove izneo je Milovan Drecun, predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo. Drecun je za RTS izneo tvrdnje da Mičel dolazi u Beograd kako bi poslao poruke koje su nepovoljne za Srbiju.

“Prva poruka je da će čitav problem Kosmeta, ali i odnos Amerike prema Srbiji biti tretiran u okviru njihovog geopolitičkog sučeljavanja sa Ruskom federacijom i to nije dobra vest. Druga poruka je da će SAD nastaviti sa jednostranim pristupom kosmetskom problemu i da tu nema nikakvih promena. Dakle, nastavlja se jedna veoma tvrda pozicija SAD-a prema Srbiji kada je u pitanju kosmetski problem. Ono što je novina, on je rekao da će, SAD imati aktivniju ulogu naredne godine na Kosovu i Metohiji i mi treba da vidimo kako će oni to definisati”, rekao je Milovan Drecun.

Turneja Vesa Mičela po zemljama Zapadnog Balkana i njegov boravak u Beogradu rezultiraće više kao indikator nekog budućeg ponašanja Sjedinjenih Država, nego što će uticati na rešavanje nekog od brojnih otvorenih pitanja, ocenjuje u razgovoru za RSE Mladen Lišanin stručnjak sa Instituta za političke studije u Beogradu.

“Po prirodi stvari na ovim sastancima dnevni red zapravo ne postavlja domaćin već gost koji ima daleko veći ulog i kontrolni paket u međunarodnim odnosima. Tako da je vrlo verovatno da će teme biti one koje godinama opterećuju srpsko-američke odnose. To je, osim neslaganja po pitanju statusa Kosova i Metohije i odnosa sa Rusijom, bilateralni problem vezan za nerešavanje ubistva braće Bitići i paljenja američke ambasade u Beogradu”, smatra Mladen Lišanin.

On smatra da bi kao prikaz napretka ili relaksacije mogla biti zajednička najava predstavnika dve strane o postojanju konkretnog predloga za rešavanje pitanja koja opterećuju odnose Srbije i Kosova.

“Međutim, upitno je u kojoj meri bi takav predlog bio u skladu sa željama i aspiracijama SAD-a. Bojim se da kada jednom taj predlog bude obelodanjen pokazaće se da apetiti međunarodne zajednice nisu dovoljno namireni na taj način.

Ivica Dačić, koji će u utorak uveče ugostiti Mičela, je tokom nedavne posete Sergeja Lavrova – šefa ruske diplomatije, stavovima poput: “Srbija od problema u međunarodnim organizacijama ne može odbraniti bez podrške Rusije”, ili “Srpska politika i politika u interesu Srbije podrazumeva savezništvo sa Rusijom”, iskazao izrazitu privrženost toj zemlji.

“Ivicu Dačića pretpostavljam da čeka jedno neprijatno iznenađenje budući da Ves Mičel jeste figura koju je postavila nova administracija Donalda Trampa. Ali se njegovi politički stavovi ni po čemu, suštinski, ne razlikuju od onih koje su imali predstavnici ranijih administracija. Čak su u pojedinim pitanjima, kao na primer odnos sa Rusijom, možda i radikalniji. Vrlo je verovatno da će pitanje odnosa Rusije i Srbije i uopšte uticaja Rusije na Balkanu biti jedno od ključnih”, smatra Lišanin.

Primećujući da Srbija nije mnogo odmakla u usklađivanju svoje spoljnje politike sa bezbednosnom i spoljnom politikom koju sprovodi Evropska unija (u ponedeljak 12. marta potvrđene su nove dvogodišnje sankcije Rusiji uvedene, između ostalog, zbog kršenja međunarodnog prava anektiranjem ukrajinskog poluostrva Krim) Lišanin ukazuje da treba obratiti pažnju na to kako će Mičel nijansirati poruke koje će izneti u Beogradu.

“Rukovodstvo Srbije se trudi da za što kasniji trenutak u budućnosti odloži tu, za njih, neprijatnu odluku. Čini se, sa druge strane da su poruke koje je Mičel poslao u Prištini bile neočekivano blage i pomalo razočaravajuće za srpsku stranu. Sada ostaje da se vidi da li će one koje će biti poslate u Beogradu biti više nalik na one koje je pre nekoliko meseci poslao Brajan Hojt Ji, ili će ipak pokušati da uvaži i neke specifičnosti srpske pozicije i ostave rešavanje neprijatnih pitanja za neki povoljniji trenutak u budućnosti kada i srpsko pristupanje Evropskoj uniji i celokupna evropska perspektiva budu nešto izvesniji”, ocene su Mladena Lišanina, stručnjaka Instituta za političke studije u Beogradu.

Hojt Brajan Ji oktobra prošle godine poručio da država koja teži članstvu u EU ne može sedeti na dve stolice
Hojt Brajan Ji oktobra prošle godine poručio da država koja teži članstvu u EU ne može sedeti na dve stolice

Hojt Brajan Ji, bivši zvaničnik Stejt departmenta, oktobra prošle godine poručio da država koja teži članstvu u Evropskoj uniji ne može sedeti na dve stolice – misleći na politiku balansiranja rukovodstva Srbije između Zapada i Rusije.

Ves Mičel boravak u Srbiji završava u sredu razgovorima sa predsednikom Srbije Vučićem, premijerkom Brnabić i opozicionim strankama – odakle putuje u Atinu.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92 gde je učestvovao u pripremanju informativne emisije u koprodukciji sa srpskom redakcijom BBC-a Svet u 2. Uređivao i vodio vesti na sat, Jutarnji dnevnik, Dnevnik i Svet u 5 emisiju realizovanu u koprodukciji sa redakcijom Dojče velea - DW. Pripremao priloge za program TV B92.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG