Dostupni linkovi

Mitchell: Došao sam radi ubrzanja dijaloga Srbije i Kosova


Wess Mitchell
Wess Mitchell

Takozvani 'Američki plan za Kosovo' je spekulacija i 'kreativno novinarstvo', izjavio je u Prištini pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel (Weš Mitćell) nakon sastanka sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem. On je svoje prvo putovanje na Balkanu u toj funkciji započeo posetom Kosovu.

Srpski mediji su uoči njegovog dolaska preneli da će Mičel tokom posete Srbiji predsedniku Aleksandru Vučiću predstaviti plan koji predviđa šira ovlašćenja za Zajednicu opština sa srpskom većinom, a da će Kosovo zauzvrat dobiti mesto u UN.

„Nisam došao ovde da obelodanim bilo kakav specifičan plan već sam došao da se angažujem sa Kosovom i Srbijom za njihovu zajedničku budućnost, kako bi razgovarali o dijalogu i o njihovom zajedničkom evropskom putu kao države Zapadnog Balkana i pozdravljam takve diskusije“, izjavio je on na konferenciji za novinare.

Na sastanku predsednika Kosova i američkog zvaničnika, pored dijaloga Kosova i Srbije, bilo je reči o transforamciji Bezbednosnih snaga u oružane, o demarkaciji Kosova sa Crnom Gorom, borbi protiv terorizma, te i o investicijama.

Mičel je takođe govorio i o porastu ruskog uticaja na Balkanu. Odgovarajući na pitanje da li SAD vide porast ruskog uticaja, posebno na sever Kosova, Mičel je odgovorio:

„Vidimo da Rusija igra sve destruktivniju ulogu u većem delu Balkana, podrivajući demokratskih institucija. Bili smo jasni u našim razgovorima sa Rusima da to nije ni u njihovom interesu ali ni u interesu naroda ovog regiona“, kazao je Mičel.

On je takođe rekao da Sjedinjene Države podržavaju transformaciju Bezbednosnih snaga u oružane i da će nastaviti da pružaju tu podršku na svim nivoima.

„Naši prijatelji u Begoradu su upoznati sa pozicijom SAD a to ću da ponovim i tokom posete Beogradu“, dodao je on. Istakao je da se ta transformacija treba desti putem ustavnih promena.

„Niko nema pravo na veto što se bezbednosti Kosova tiče“, dodao je on.

XS
SM
MD
LG