Dostupni linkovi

Mičel: Kosovska vojska nije pretnja Srbiji


Mičel i Vučić: Srbija i Kosovo da primene dogovoreno
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Mičel i Vučić: Srbija i Kosovo da primene dogovoreno

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju dijalog Beograda i Prištine i pozivaju na primenu dogovorenog, rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel u sredu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

„Sada je vreme da se radi zajedno na rešavanju problema“, rekao je Mičel.

Mičel je rekao da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i da to ne bi bila nikakva pretnja Srbiji i Srbima.

"Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe i niko nema pravo da zabrani Kosovu da razvija takve strukture", rekao je Mičel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Mičel je kazao da SAD podržavaju to pravo Kosova ali i naglasio da je za to neophodna promena ustava.

Zamenik američkog državnog sekretara je rekao da SAD Srbiju vide kao osnovu čitavog Balkana.

"Želimo da se vratimo na staru stazu tesne bliskosti i saradnje SAD i Srbije. I dalje verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije u skladu i u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom cilj svih nas i radujem se saradnji sa predsednikom Srbije i njegovim timom na razvijanju tih ciljeva", rekao je Mičel.

Ves Mičel rekao je da je sa Vučićem imao otvoren razgovor.

SAD su posvećene partnerstvu sa Srbijom i podržavaju njen put ka EU, rekao je Mičel.

„Vidim veliku šansu za napredak u rešavanju problema koji se u regionu povlače godinama unazad. To je posao za sve nas i prilika za lidere u regionu“, rekao je Mičel.

Vučić: Kompromis da, poniženje ne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom da je Srbija, kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, spremna da razgovara o kompromisima i da može da prihvati kompromisno rešenje, ali poniženje naroda i uništenje države ne može.

"Svaki kompromis je težak ali zato mora da prihvati i druga i treća strana", ocenio je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je poznato da Srbija i SAD ne dele iste stavove kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, kao i da je zahvalan na podršci Mičela nastavku dijaloga.

"Mičel je za razliku od mnogih drugih hteo da sasluša šta srpska strana ima da kaže. Nismo saglasani po pitanju odnosa Beograda i Prištine, mnogih stvari po pitanju formiranja kosovskih bezbednosnih snaga, ali smo saglasni da nastavimo razgovore i zahvalan sam na podšrci SAD na putu Srbije ka Evropskoj uniji", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je dodao da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

„Priština nije ispunila obavezu formiranja Zajednice srpskih opština. EU i SAD znaju to i hvala Mičelu što je na to ukazao u Prištini“, istakao je Vučić.

Janković: Vučić ponovo izneo neistinu

Ja sasvim sigurno nisam zvao Vučića, niti je on mene, rekao je za Radio Slobodna Evropa lider opozicionog Pokreta slobodnih građana Saša Janković, komentarišući izjavu Aleksandra Vučića koju je ovaj dao posle susreta sa Mičelom.

Naime, Vučić je u sredu popodne u Zrenjaninu, nekoliko sati nakon sastanka sa Mičelom, uz napomenu da su mu “dvojica lidera opozicije javila šta su pričali na sastanku”, kazao:

"Tema je bila da puste mene da rešim kosovski čvor, jer svi znamo da Kosovo mora da dobije nezavisnost. Dajte Vučiću 'vruć krompir', a onda ćemo ga na tome srušiti".

“Ja ga sasvim sigurno nisam zvao, a ni on mene i mislim da je izrekao još jednu od njegovih neistina”, uzvratio je Janković.

Osim njega od predstavnika srpske opozicije, sastanku sa Vesom Mičelom prisustvovali su i Dragan Šutanovac, koji je nedavno podneo ostavku na mesto predsednika Demokratske stranke, Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke i Dragan Đilas, nekadašnji predsednik DS-a i kandidat za gradonačelnika na beogradskim izborima 4. marta na listi Pokreta slobodnih građana.

Prema rečima Saše Jankovića, u fokusu razgovora sa Mičelom nisu bile unutrašnje prilike u Srbiji, već regionalne teme, među kojima su bile pitanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu i razrešenje odnosa između Beograda i Prištine.

“U tom svetlu ja sam izneo stav Pokreta slobodnih građana da je zabluda da se kosovski problem ili bilo koje pitanje u našem regionu može rešavati u stanju diktature. Dakle, da su demokratske norme, demokratske institucije, demokratska država jedino rešenje za problem koji nas danas pritiska”, kaže Janković koji je taj stav izneo i na svom Tviter profilu nakon sastanka sa Mičelom.

U osvrtu na Vučićevu izjavu koju je predsednik Srbije dao nakon sastanka sa Mičelom da ne veruje da će Priština formirati Zajednicu srpskih opština, Janković je rekao za RSE da je Zajednica srpskih opština realna.

"Ljudska prava Srba na Kosovu, kao i eksteritorijalnost srpskih manastira (što je ideja koju sam izneo i u predsedničkoj kampanji 2017. godine) je nešto što je neupitno. Mi treba da vodimo politiku tako da krajnje rešenj bude rezultat te politike, a ne u suprotnosti sa atmosferom koja se u javnosti stvara", kaže lider Pokreta slobodnih građana.

Mičel se u sredu sastao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, a dan ranije je, po dolasku u Beograd, razgovarao i sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Pre sastanka sa Vučićem, Mičel se sastao sa premijerkom Anom Brnabić
Pre sastanka sa Vučićem, Mičel se sastao sa premijerkom Anom Brnabić

Mičel je u Beograd doputovao iz Makedonije, gde je razgovarao s najvišim zvaničnicima te zemlje, dok je u ponedeljak u Prištini razgovarao s rukovodstvom Kosova.

Američki zvaničnik je u Prištini izjavio da je došao na Kosovo kako bi dao podstrek razgovorima Kosova i Srbije i odbacio kao netačne navode da je doneo predlog o rešavanju problema izmedju dve zemlje.

Mičel će posle Beograda, u sklopu balkanske turneje posetiti i Atinu i Nikoziju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG