Dostupni linkovi

Veronauka popularna u srpskim školama


Više od 70 posto učenika u nastavi na srpskom jeziku na Kosovu pohađa veronauku, dok kosovski obrazovni sistem ne predviđa taj predmet u osnovnim i srednjim školama.

Duži niz godina, veronauka je jedan od dva obaveznih izbornih predmeta u školama na Kosovu koje funkcionišu u sklopu obrazovnog sistema Republike Srbije, kaže za RSE Predrag Stojčetović, regionalni načelnik školske uprave Ministarstva prosvete Srbije na Kosovu.

"Podaci govore da je više od 70 posto učenika opredeljeno za veronauku. Kada govorimo o srpskom sistemu na Kosovu i Metohiji, eparhija Raško-prizrenska je odredila posebno lice koje se bavi nadzorom rada ovih učitelja", pojšanjava Stojčetović.

Iguman Visokih Dečana, Sava Janjić, navodi da je većina učenika koji pohađaju ove škole na Kosovu pravoslavne veroispovesti, te da ovaj predmet predaju kvalifikovani ljudi.

"To su većina sveštenici, ali imamo i civilne predstavnike, odnosno, građane koji su obučeni kao veroučitelji, koji su prošli različite kurseve i koji mogu da predaju kao veroučitelji", kaže Janjić.

Inače, škole u srpskim sredinama na Kosovu rade po planovima i programima Republike Srbije, što je kosovskim zakonima dozvoljeno.

Kosovski zakoni garantuju jednako obrazovanje za sve zajednice na Kosovu, što znači da svako dete ima pravo da uči na maternjem jeziku. Tako se nastava širom zemlje odvija na albanskom, srpskom, bosanskom i turskom na svim nivoima.

Međutim, o uvođenju veronauke, odnosno izmenama Zakona o preduniverzitetskom obrazovanju, godinama se razgovara, ali i protestuje. Dok Islamska zajednica Kosova insistira na tome, kako ne bi bilo "skretanja s puta" tradicionalnog islama, pripadnici ostalih verskih zajednica bili su protiv toga.

Plate iz kosovskog budžeta

U nadležnom ministarstvu upoznati su s tim da se veronauka u srpskim školama predaje, iako nastavni plan i program u Republici Kosovo ne predviđa veronauku u školama.

Zamenik ministra za obrazovanje, Usmen Baldži, ističe da srpska zajednica na Kosovu i dalje odbija da se integriše u kosovski obrazovni sistem, ali njihovo nastavno osoblje redovno prima plate iz kosovskog budžeta, osim onih koji predaju veronauku.

"Osoblje u nastavi na srpskom jeziku prima duple plate – iz budžeta Republike Kosova i iz budžeta Republike Srbije. To je veoma javno na Kosovu i to svi mi dobro znamo. S obzirom da plan i program Republike Srbije predviđa kao izborni predmet veronauku ili građansko vaspitanje, oni koji predaju veronauku dobijaju platu samo od ministarstva Srbije, ali ne i od Kosova, s obzirom da na Kosovu to nije predviđeno", navodi Baldži.

Na pitanje zašto Kosovo plaća nastavno osoblje koje radi u obrazovnom sistemu Srbije, Baldži odgovara:

"Mi moramo, kao nova država, kao novo društvo, tražiti načine kako bi integrisali tu zajednicu. Ne možemo da se vratimo u prošlost, mi kao ministarstvo ne želimo revanširanje, kao što je to nekada u prošlosti rađeno većinskoj albanskoj i drugim zajednicama na Kosovu. Mi želimo samo razgovorima i pregovorima ubediti srpsku zajednicu da se integrišu u obrazovni sistem Kosova", kazao je on.

Pored plata, Kosovo tim školama pruža podršku u infrastrukturi, električnoj energiji i drugim sredstvima za rad.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG