Dostupni linkovi

Venizelos u Prištini: Evropska integracija Kosova glavni cilj


Evangelos Venizelos, ilustrativna fotografija
Kosovo ima evropsku perspektivu i treba da nastavi putem euroatlantskih integracija, bila je glavna poruka ministra spoljnih poslova Grčke, istovremeno predsedavajućeg Saveta ministara EU, Evangelos Venizelosa, tokom njegove posete Kosovu.
On se nakon posete Sarajevu u popodnevnim satima sastao sa premijerom Kosova, Hashimom Thacijem.

Na konferenciji za medije glavno pitanje novinara bilo je kada će Grčka priznati nezavisnost Kosova, na šta je grčki ministar odgovorio da je „evropska integracija Kosova glavni cilj.“

„Ovo je veoma važan i projekat pun izazova. A tokom perioda tranzicije, imaćemo vremena da razmotrimo sve potrebne korake“, kazao je on.

Na pitanje da li bi to značilo da se Kosovo može integrisati u EU ako ne bude priznato, on je odgovorio:
„Na osnovu tzv. Kopenhagen kriterijuma, integracija nove zemlje članice u EU znači prihvatanje evropskog acquis (pravna tekovina EU). U okviru evropskog akia, imamo mogućnosti da rešimo sve probleme.”

Venezilos je izrazio nadu da će Kosovo u toku ove godine okončati pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, što će predstavljati prekretnicu za evropske integracije Kosova i celog regiona.

Na bilateralnom nivou, Venizelos je rekao da je sastanak sa Thacijem bio odlična mogućnost za „osveženje odnosa“.

„Grčka ekonomska i finansijska prisutnost na Kosovu je veoma snažna. Naša politička volja i pažnja je da podržimo grčke kompanije da aktivno učestvuju u ekonomskom životu na Kosovu. Rekonstrukcija i obnavljanje domaće ekonomije na Kosovu je važno za prosperitet vašeg naroda ali i evropske perspektive“, kazao je on.

Kosovski premijer Hashim Thaci zahvalio se na dosadašnjoj pruženoj pomoći Grčke, i najavio da će Kosovo u bliskoj budućnosti otvoriti kancelariju za vezu u Atini.

“To sve u cilju što brže, češće i produktivne komunikacije, a i kako bi imali grčku prisutnost investitora na Kosovu“, kazao je Thaci.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG