Dostupni linkovi

Venecuela odlučuje o nasledniku Čavesa

  • RSE

Glasanje u Venecueli - iz arhive
Venecuela glasa u nedelju kako bi izabrala naslednika predsednika Uga Čavesa koji je preminuo u martu.

Nikolas Maduro, koji od 5. marta vrši dužnost predsednika Venecuele, favorit je na izborima u borbi protiv opozicionog rivala Enrikea Kaprilesa, ali poslednje ankete pokazuju da je ta prednost smanjena.

Maduro je obećao da će nastaviti socijalističku revoluciju, veliku podršku siromašnima i državnu kontrolu nad ekonomijom.

Kapriles je kampanju usmerio protiv vlasti koja se suočavala sa hroničnim nedostatkom hrane, inflacijom, nestancima struje i rastućim kriminalom.

Oko 18,9 miliona građana Venecuele je registrovano za glasanje na skoro 14.000 izbornih mesta širom zemlje.

Na prethodnim predsedničkim izborima Čaves je pobedio Kaprilesa sa 55 posto glasova, ali se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo i nikada nije formalno inaugurisan za svoj novi šestogodišnji mandat.

Izborna kampanja je trajala manje od dve sedmice, a tokom nje je Maduro (50), dugogodišnji Čavesov ministar spoljnih poslova, isticao svoje veze sa pokojnim predsednikom.

U subotu je pozvao svoje pristalice da izađu na birališta.

"Sada je red na narod da odluči, Šta oni, građani, smatraju da je sveto. Mi ćemo poštovati i braniti njihovu odluku", rekao je Maduro.

Kapriles je tokom predizborne kampanje govorio o ujedinjenju zemlje i borbi protiv korupcije. On je dan uoči glasanja pozvao na transparentnost izbora.

"Zemlja želi da iskaže svoju potpunu slobodu sutra. Neka arbitar bude nepristrasan tako da na kraju ovog puta ne bude sumnje u rezultate. To je ključ", naglasio je on.

Pobednik izbora bi trebalo da položi zakletvu 19. aprila.
XS
SM
MD
LG