Dostupni linkovi

Venecuela: Maduro preuzeo privremeno vođenje države


Nikolas Maduro
Nekoliko sati poslije sahrane Uga Čavesa, za vršioca dužnosti predsjednika Venecuele zvanično je imenovan Nikolas Maduro i najavljeno je da će opšti izbori biti raspisani u narednih 30 dana, prenose svjetski mediji.

Maduro, bivši potpredsjednik ove latinoameričke države, položio je zakletvu u Narodnoj skupštini u Karakasu, čime je preuzeo ulogu v.d. predsjednika države.

"Zaklinjem se u ime apsolutne lojalnosti komandantu Ugu Čavesu da ćemo braniti Bolivarski ustav, čvrstom rukom slobodnih ljudi", izjavio je Maturo u skupštini, a vatromet se rasplamsao nad Karakasom pošto je v.d. predsjednika položio zakletvu.

Glavna venecuelanska opoziciona koalicija bojkotovala je polaganje zakletve.

Lider opozicije Enriko Kapriles izjavio je da je postavljenje Madura neustavno i da bi, prema ustavu, predsjednik Narodne skupštine trebalo da preuzme ulogu v.d. predsjednika države, prenosi BBC.

Venecuelanski lider Čaves preminuo je 5. marta poslije duge i teške bolesti, oficijelna sahrana obavljena je u petak u Karakasu.

Njegovo tijelo će biti balsamovano i trajno izloženo u vojnom muzeju u Karakasu gdje je Čaves 1992. kao vojni oficir zarobljen poslije neuspjelog puča. Zgrada će biti pretvorena u "muzej revolucije":

(FOTOGALERIJA: Venecuela u žalosti za Čavesom)
XS
SM
MD
LG