Dostupni linkovi

Chavezovo tijelo ostaje izloženo u muzeju


Chavezovo tijelo je u kovčegu izloženo u Vojnom muzeju u Karakasu
Chavezovo tijelo je u kovčegu izloženo u Vojnom muzeju u Karakasu
Tijelo Huga Chaveza biće balzamirano i izloženo u staklenom kovčegu, kao Lenjinovo, saopštio je privremeni predsjednik Venezuele Nicolas Maduro uoči za petak zakazanog pogreba pokojnog predsjednika.

Maduro je objavio planove na koji će način Chavez „vječno“ ostati.

"Želim cijelom svijetu saopštiti: odlučeno je da se tijelo Comandantea balzamira i tako vječno ostaje ljudima, koji će ga posjećivati, baš kao što se čini u muzeju Ho Ši Mina, Lenjina i Mao Ce Tunga. Tijelo našeg vrhovnog zapovjednika, biće izloženo u Muzeju revolucije, tako da ga narod zauvijek ima prisutnog.“

Tijelo Chaveza biće izloženo na Vojnoj akademiji još sedam dana. Na komemoraciji su prisutni deseci svjetskih lidera, Chavezovih bliskih prijatelja, poput bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

"Bio je drag prijatelj svih zemalja svijeta. Njegov je gubitak za nas jako bolan. Izgubili smo dragog prijatelja, revolucionara i lidera. Osjećam se kao da je otišao dio mene."

SAD, koje su stalno bile na udaru kritike pokojnog predsjednika, u Caracas su poslale delegaciju sastavljenu od parlamentarnih zastupnika i otpravnika poslova Američke ambasade u Venecueli.

Glasnogovornica State departmenta Victoria Nuland kaže: "Vjerujemo da narod Venecuele zaslužuje mogućnost da sljedećeg predsjednika izabere demokratski i, što je još važnije, da institucije vlasti mogu funkcionirati neovisno i transparentno, a sve u cilju osiguravanja slobode izražavanja.“

Diosdado Cabello, predsjednik venecuelanske Skupštine izjavio je da će Maduro i službeno danas postati privremeni predsjednik. Još uvijek nije jasno kad bi se mogli održati izbori za novoga lidera.

Socijalista Chavez predvodio je Venezuelu 14 godina. Njegova smrt u dobi od 58 godina, nakon nekoliko operacija raka je objavljena u utorak.
XS
SM
MD
LG