Dostupni linkovi

Venecijanska komisija osuđuje gruzijski zakon o 'stranom agentu'


Arhivska fotografija članova Venecijanske komisije u Tbilisiju, Gruzija
Arhivska fotografija članova Venecijanske komisije u Tbilisiju, Gruzija

Venecijanska komisija Savjeta Evrope preporučila je vlastima u Gruziji da odustanu od uvođenja planiranog zakona o "stranim agentima", koji je naišao na osude Zapada i doveo do masovnih uličnih protesta domaće javnosti.

"Venecijanska komisija snažno preporučuje ukidanje zakona u njegovom sadašnjem obliku, budući da će njegovi temeljni nedostaci uključivati značajne negativne posljedice za slobodu udruživanja i izražavanja, pravo na privatnost, pravo na učestvovanje u javnim poslovima kao i zabranu diskriminacije", navodi se u hitnom mišljenju objavljenom 21. maja.

Kako prenosi RSE na engleskom jeziku, Komisija se, na zahtjev Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, obavezala da će ocijeniti gruzijski zakon kojeg kritičari porede sa zakonima koji se koriste u Rusiji za ućutkivanje nezavnisnih medija i civilnog društva.

EU će navodno zamrznuti kandidaturu Gruzije za članstvo ako se donese kontroverzni zakon

Zapadni zvaničnici na protestima u Gruziji zbog zakona o 'stranim agentima'.

Iz Komisije su rekli da žale što gruzijski parlament nije pričekao njihovo mišljenje prije usvajanja zakona, uprkos pozivima predsjednika Parlamentarne skupštine i generalnog sekretara Savjeta Evrope.

Vladajuća stranka Gruzijski san, koja je progurala zakon kroz parlament, odbacila je izvještaj Komisije.

"Našli smo mnoga neutemeljena i protivrečna pravna obrazloženja kao i brojna gruba iskrivljavanja činjenica [u zaključcima], što dodatno podstiče radikalizaciju određenih grupa", rekla je članica Gruzijskog sna Salome Kurasbediani na brifingu.

Ona je dodala da je očigledno da sve to narušava vjerodostojnost te institucije i vrijednosti kojima bi ona trebalo da služi.

Takozvani zakon o stranim agentima, formalno Zakon o transparentnosti stranog uticaja, osudile su Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i organizacije za zaštitu ljudskih prava. U znak protesta protiv tog zakona, hiljade Gruzijaca učestvovalo je na demonstracijama koje su vlasti nasilno gušile.

Gruzijski zakon 'stranim agentima' izazvao masovne provladine i opozicione skupove
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Zakon bi zahtijevao da se mediji i nevladine organizacije registruju kao "oni koji zastupaju interese strane sile" ako primaju više od 20 odsto svojih finansija iz inostranstva.

Protivnici zakona su ukazivali na slične zakone koje je koristio predsjednik Vladimir Putin kako bi slomio neslaganje u Rusiji i ugušio nezavisne institucije, što je navelo Gruzijce da tu mjeru nazivaju "ruskim zakonom" i vide je kao ugrožavanje puta zemlje prema integraciji u EU.

Gruzijska predsjednica Salome Zurabishvili uložila je veto na zakon. Ipak, predsjednik parlamenta Shalva Papuashvili rekao je da će parlamentarna većina u gruzijskom parlamentu lako nadjačati predsjednički veto.

Tokom gušenja demonstracija protiv tog zakona više desetina ljudi je uhapšeno, a mnogi su prijavili policijsko nasilje.

Vlada, koja tvrdi da je zakon neophodan za osiguranje transparentnosti u socijalnim pitanjima, demantovala je da su demonstranti pretučeni.

XS
SM
MD
LG