Dostupni linkovi

Veliki zaokret: Windows 10 će biti besplatan za sve, pa i za pirate


Windows 10 stiže naljeto, potvrdio je Microsoft te dodao kako će biti besplatan za sve korisnike Windowsa 7, pa i za one koji ga nisu kupili.

Dakle, korisnici Windowsa 7 i Windowsa 8 koji nemaju validnu licencu dobit će besplatan Windows 10. Informacije o tome otkrio je jedan od čelnika Microsoft operativnog sistema Terry Myerson na konferenciji u Kini.

Ovo je iznenađujući potez Microsofta s obzirom na to koliko se u prošlosti borio s piratstvom i plasiranjem svoje licence. No, dosta toga se u ovoj kompaniji izmijenilo, pa su čak najavili i besplatnu verziju Windowsa za uređaje sa ekranima koji su manji od devet inča.

Mijenjaju se i cijene operativnog sistema. Apple je ponudio besplatne nadogradnje OS X još u 2013. godini, a nadogradnje za operativni sistem mobitela su besplatne već odavno. Gubitak zarade nadoknađuje prodajom hardwera i Microsoft sada pokušava koristiti istu strategiju sa tabletima i drugim uređajima. S druge strane, Google svoje Android operativne sisteme nudi besplatno, a novac zarađuje od mobilnih reklama i prodajom aplikacija u Google Play Storeu. Vjerovatno se Microsoft vodio i ovom logikom kada je u pitanju Windows 10.

S obzirom na to da Apple i Google polako "jedu" Microsftov tržišni udjel, kompanija vjerovatno razmišlja da je bolje imati klijente koji ne plaćaju, nego ih nemati nikako.

Među posljednjim primjerima je Kina koja je zabranila korištenje Windowsa 8 na državnim kompjuterima zbog straha da će ima trebati mnogo novca za nadogradnju sistema. Do sada su vodili veliku bitku s piratima i imali brojne probleme s ovom kompanijom.

XS
SM
MD
LG