Dostupni linkovi

Ministarstvo zdravlja Srbije: Od pertusisa beba umrla ove godine, a tri prošle


Foto ilustracija
Foto ilustracija

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je u sredu, povodom podatka da su od velikog kašlja umrle četiri nevakcinisane bebe mlađe od tri meseca, da se jedan od tih smrtnih ishoda dogodio ove godine, a tri prošle.

Ministarstvo je navelo da su u Srbiji od početka 2024. godine potvrđena 253 slučaja velikog kašlja (pertusis), uključujući i jedan smrtni slučaj.

Dodaje se da je u 2023. potvrđeno 1.342 slučaja pertusisa, i da su od početka sezone respiratornih infekcija prijavljena tri smrtna ishoda kod nevakcinisane dece mlađe od tri meseca.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije saopštili su da je najznačajnija preventivna mera protiv pertusisa pravovremena vakcinacija odojčadi koja su navršila dva meseca.

Neophodna preventivna vakcinacija

"Ministarstvo zdravlja poziva građane da budu odgovorni prema svom zdravlju i prema zdravlju svoje dece i da poštuju predviđeni kalendar imunizacije", saopšteno je.

Dodali su da je neophodna i imunizacija sve ostale nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece prema Kalendaru obavezne vakcinacije, koji obuhvata primarnu vakcinaciju sa tri doze vakcine dece stare od dva do šest meseci i revakcinacije u drugoj godini i pre upisa u prvi razred osnovne škole.

"Jedan od razloga povećanja broja obolelih je i pad obuhvata, kako vakcinacijom sa tri doze u prvoj godini života tako i revakcinacijom vakcinama sa komponentom protiv pertusisa", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je upozorilo da starija deca i odrasle osobe koje imaju simptome respiratorne infekcije, naročito kašalj, ne bi smeli da budu u kontaktu sa bebama i malom decom koja nisu potpuno vakcinisana protiv pertusisa za svoj uzrast.

XS
SM
MD
LG