Dostupni linkovi

Šešelj za RSE: 'Ponovio bih sve pripisane zločine'


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj, osuđenik za ratne zločine pred Mehanizma za međunarodne krivične sudove koji je nasledio postupke Haškog tribunala, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je "ponosan na sve zločine" koji su mu, kako se izrazio, "pripisani".

Ističe da bi ih i ponovio.

"Ja ću sada preduzeti određene pravne mere da opovrgavam tu presudu, ali ono što je najvažnije na kraju je da sam ja ponosan na sve svoje pripisane ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i u budućnosti sam spreman da ih ponovim", rekao je Šešelj RSE u telefonskom razgovoru sat i po nakon što mu je u Hagu izrečena drugostepena presuda od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje, prisilno premeštanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Šešelj tvrdi da nikakvog napada na hrvatsko stanovništvo u Hrtkovcima, oko 60 kilometara od Beograda, nije bilo. On se ne ograđuje se od spornog govora koji je u tom selu održao pre 26 godina kada je između ostalog poručio da u "Hrtkovcima nema mesta za Hrvate".

"Ni jedan Hrvat nije proteran, niti jedan nije otišao iz Srbije a da prethodno nije zamenio svoju imovinu sa Srbima koji su proterani iz Hrvatske", tvrdi Šešelj.

Na konstataciju da su meštani hrvatske nacionalosti bili prisiljeni na razmenu koju nisu želeli, odgovara: "Istina je da sam ja propagirao razmenu. Šta mene briga što oni nisu želeli. Ni Srbi nisu želeli da budu prognani iz Hrvatske pa su prognani tek sa zavežljajima u rukama".

Šešelj kaže i da mu pravila rada haškog Mehanizma dozvoljavaju pravo na podnošenje zahteva za preispitivanje pravosnažne presude, koja je po njegovom uverenju suprotna anglosaksonskom pravu.

Najavljuje da će takav zahtev podneti, ali i ponavlja da kakav mu god naredni korak bio ne namerava više da odlazi u Hag, gde je u pritvoru proveo godinu dana više od kazne koja mu je izrečena (od marta 2003. godine, do novembra 2014.)

Kao lider opozicione Srpske radikalne stranke Šešelj je danas poslanik u Skupštini Srbije.

Zločini Vojislava Šešelja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

XS
SM
MD
LG