Dostupni linkovi

Lista ruskih zvaničnika pod britanskim sankcijama zbog smrti Magnitskog


Sliku advokata Sergeja Magnitskog koji je umro u zatvoru, drži njegova majka Natalija Magnitskaja u Moskvi u novembru 2009.
Sliku advokata Sergeja Magnitskog koji je umro u zatvoru, drži njegova majka Natalija Magnitskaja u Moskvi u novembru 2009.

Velika Britanija je uvela sankcije za više od dvadeset ruskih državljana u vezi sa smrću advokata Sergeja Magnitskog, dok su odnosi dve države i dalje urušeni zbog, kako tvrdi London, destabilizujućih postupaka Moskve, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Lista od 25 sankcionisanih ruskih zvaničnika objavljena 6. jula obuhvata Aleksandra Bastrinina, šefa moćnog Istražnog komiteta koji se smatra članom unutrašnjeg kruga predsednika Vladimira Putina, kao i sudije i tužioce.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab (Dominic Raab), bivši advokat za ljudska prava, naveo je 6. jula na Tviteru (Twitter) da će sankcije "ciljati ljude koji su počinili najteža kršenja ljudskih prava", kao i da će doprineti da Velika Britanija bude "još snažnija sila za dobro u svetu, u predstojećim godinama".

Magnitski, advokat Vilijema Braudera (William Browder) – investitora rođenog u SAD koji sada ima britansko državljanstvo – umro je 2009. godine u moskovskom zatvoru od nelečene bolesti, pošto je ruske zvaničnike optužio za poresku prevaru od 230 miliona dolara.

Slučaj je privukao međunarodnu pažnju posle intenzivnog lobiranja Braudera, poznatog investitora koji je obogatio na ruskim deonicama.

Deset godina Brauder traži od zapadnih država da uvedu globalni Magnitski zakon kojim bi se uvele sankcije pojedincima odgovornim za kršenja ljudskih prava ili značajna koruptivna dela.

SAD su 2012. godine usvojile Magnitski zakon i uvele sankcije mnogim ruskim zvaničnicima, a 2016. ga proširile tako da se obuhvate pojedinci iz drugih država.

Velika Britanija je usvojila zakon 2018. godine, ali je navela da će odložiti uvođenje sankcija pojedincima dok zvanično ne izađe iz Evropske unije 2020. godine.

Na britanskoj listi za sankcije nalaze se i saudijski državljani umešani u ubistvo novinara Džamala Kašogija, kao i severnokorejski zvaničnici. Sankcije nameću zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine pojedinaca.

Brauder je britanske sankcije opisao kao "ogroman korak" za njegovu deceniju dugu kampanju.

Ruska ambasada u Londonu za britansku odluku je navela da je "neprijateljska" i dodala da bi Moskva mogla da preduzme "uzvratne mere", bez detalja koji bi koraci to mogli biti.

"U Rusiji istražitelji, tužioci i sudije svoje obaveze ispunjavaju nezavisno od izvršne vlasti i vođeni su isključivo zakonom", saopštila je ambasada.

Rusija je odavno odbacila tvrdnje da je Magnitski ubijen i snažno je lobirala protiv zakona, optužujući Braudera i njegovog advokata za kriminal, uključujući prevare.

Britanske sankcije povećavaju tenzije u većim napetim odnosima Londona i Moskve.

London je optužio Rusiju za "destabilizujuće" aktivnosti na svojoj teritoriji, uključujući hemijski napad 2018. godine u kojem su umalo ubijeni bivši špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka. Rusija je negirala optužbe.

Uz izveštaje AFP-a, Rojtersa (Reuters) i Fajnenšl tajmsa (The Financial Times)

XS
SM
MD
LG