Dostupni linkovi

Veber o poseti Merkel: Bez odluke o otvaranju poglavlja


Angela Merkel i premijer Srbije Aleksandar Vučić
Angela Merkel i premijer Srbije Aleksandar Vučić

Kada nemačka kancelarka Angela Merkel kaže “možete da računate na podršku Berlina” šta to znači za Beograd? Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu i poznavalac Zapadnog Balkana Bodo Veber kaže za RSE da se to očigledno odnosi na ekonomske reforme na jednoj i na drugoj strani na otvaranje poglavlja u pregovorima o pridruživanju EU. Mada sumnjam da će u tome odmah biti konkretne dobiti, ocenjuje Veber:

“S obzirom da još nije postignut dogovor u dijalogu u Briselu, premijer Vučić na pres konferenciji u odnosu na jako lobiranje od pre dva-tri meseca i spominjanja datuma otvaranja poglavlja, čak je koliko se sećam spomenut jun ove godine, sada je rekao da nije ni tražio otvaranje poglavlja. S druge strane, ni kancelarka Merkel nije išla tako daleko, što znači da je očigledno bio naglasak na otvorenosti i fleksibilnosti beogradske strane u poslednjim rundama dijaloga, ali mislim da namerno nije spomenuto da će Nemačka sadapovući svoju blokadu otvaranja poglavlja jer još uvek stoji nemački uslov da mora doći do dogovora u Briselu.”

RSE: Angela Merkel i Aleksandar Vučić su se sreli samo nekoliko sati nakon što u Savetu bezbednosti nije usvojena Rezolucija o Srebrenici. Ta tema nije pomenuta prilikom njihovog obraćanja javnosti, ali mislite li da je tema BiH, odnosu Beograda prema rukovodstvu u Banjaluci i prema Srebrenici i svega ovoga što se dešavalo u SB UN, bilo na stolu tokom njihovog razgovora?

Veber: Svakako. Malo je nezgodna situacija za nemačku kancelarku da je došla u trenutku kraha rezolucije o Srebrenici. U razgovoru sa premijerom Vučićem bila je tema dizanje nacionalnih tenzija zvaničnika Vlade Srbije, verovatno još više od predsednika Srbije, a s druge strane, što mislim da je puno važnije u kontekstu nemačke politike, to je celokupna politika odnosa sa RS, ponovna pretnja referendumom od strane Vlade RS, odnosno predsednika Dodika i blokada nekih krucijalnih reformskih koraka koji bi doveli do kraha nemačko – britanske inicijative u BiH. Ta tema sigurno je bila puno prisutnija zbog onoga što ja znam nego ranije. Kancelarka se pita šta je efekat tih dobrih odnosa između premijera Srbije i Vlade i predsednika RS ako nema nekih vidljivih rezultata iz tih navodno dobrih odnosa. Nemačka ne vidi efekat u smislu smanjenja tenzija od strane režima u RS.

Nakon Beograda nemačka kancelarka u sklopu balkanske turneje danas putuje u Sarajevo gde će razgovarati sa predsednikom Saveta ministara Denisom Zvizdićem i članovima predsedništva BiH, a posetiće i izložbu "Srebrenica 11/07/1995" i sastati se sa predstavnicama udruženja Majke Srebrenice.

XS
SM
MD
LG