Dostupni linkovi

Merkel u Beogradu: Srbija može da računa na Berlin


Merkel u Beogradu: Otvaranje poglavlja samo pitanje vremena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Ne treba podizati zidove, Evropska unija će pomoći Srbiji i Mađarskoj u problemu sa migrantima, izjavila je u Beogradu nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je rekla da je samo pitanje vremena kada će biti otvorena poglavlja u pregovorima Srbije za pristupanje EU.

Nakon kratkog susreta sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Merkel je u Palati Srbija rekla da se Srbija nalazi pred velikim izazovom jer svakog dana na putu ka Evropskoj uniji pristiže po nekoliko hiljada migranata.

„Do sada su Grčka i Italija bile u fokusu krize, ali se u junu i julu situacija promenila. Izbeglice sve više traže drugu rutu i zato ćemo pomoći zemljama Zapadnog Balkana koje su postale tranzitne za migrante. Nema smisla da svako gradi zidove, jer moramo imati neki sistem odbrane od terorističkih napada. Evropska unija, pre svega preko svojih ministara unutrašnjih poslova, pokušava da nadje rešenje i nadam se da ćemo u tome uspeti. Trenutni režim koji imamo u EU jednostavno više ne funkcioniše. To je previše na teret Srbije i Mađarske, koja je relativno mala zemlja a ima više od 60.000 izbeglica. Zato postoji potreba da pomognemo", navela je Merkelova.

Teokarević o poseti Merkel

Jovan Teokarević, foto: Medija centar Beograd
Jovan Teokarević, foto: Medija centar Beograd

Poseta nemačke kancelarke je pokušaj dodatnog pritiska za stabilizaciju regiona i podsticaj ranije iskazanoj nemačkoj podršci da se region ne skreće sa puta evropskih integracija, smatra profesor Jovan Teokarević u razgovoru za RSE. OPŠIRNIJE

Iako je, zbog gorkog iskustva i packi koje je podelila prilikom prethodne posete, postojala bojazan kako će proteći ovaj dolazak lidera jedne od najjačih evropskih zemalja, Merkel je pohvalila ekonomske reforme Srbije i napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

„Srbija može da računa na podršku Berlina. Vidimo da postoji velika spremnost srpske strane za postizanje kompromisa. To ćemo posebno istaći prilikom diskusije u Evropskoj uniji. Iako nije uvek bilo tako, pogotovu prethodnih godina, sada se tome mora odati priznanje. Mi ćemo to pozitivno oceniti. Samo je pitanje vremena kada će se otvoriti poglavlja u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji", rekla je nemačka kancelarka.

Domaćin je biranim rečima dočekao nemačku kancelarku, posebno istakavši, kako je procenio, da nikada veći broj novinara u Beogradu nije dočekao nekog stranog državnika. Vučić je rekao da su ekonomski i politički odnosi sa Nemačkom sve bolji i Merkelovu nazvao „ženom koja je ključni igrač u stabilizaciji prilika na Balkanu".

“Ja ni večeras nisam molio gospođu Merkel ni za novac, niti za otvaranje poglavlja. Iako je Nemačka najvažnija zemlja Evropske unije. Ja sam rekao da mislim da smo mi mnogo toga uradili. Da smo napravili mnogo toga što nije bilo lako, što je bilo veoma teško, i da očekujemo podršku Nemačke. Kada od njih nešto dobijete kao uslov, ili kada nešto kažu, verujte da se vrlo precizno toga drže i da su veoma pouzdan partner. Voleo bih kada bi svi drugi bili pouzdan partner kao što je Nemačka", konstatovao je Vučić.

Kada se radi o problemu migranata, Vučić je rekao da je potrebna pomoć Evrope i Nemačke.

“Mi ne volimo da plačemo, mi ne volimo da kukamo. Mi tome nismo naučeni, ali verujem da Nemačka i EU dobro znaju koliki je stepen tog problema sa kojim se suočavamo i da ćemo zajednički imati snage da ga rešimo", naveo je Vučić.

Srdačno rukovanje i osmesi na kraju press konferencije potvrdili su obostrane pohvale, ali i reči zahvalnosti Angele Merkel na toplom dočeku.

Koliko je njen dolazak bio važan za Srbiju videlo se i u nagađanjima u medijima prethodnih dana koje će boje biti njen sako u Beogradu. Jer, navodno, što je tamniji lošija poruka bi bila za Srbiju. Angela Merkel u Beogradu je nosila, kako su prokomentarisali brojni novinari, ciklama sako.

XS
SM
MD
LG