Dostupni linkovi

Vaterpolo utakmica na deponiji u Beranama


Deponija u Beranama
Deponija u Beranama
U subotu će u Beranama na lokalnoj deponiji biti odigrana neobična utakmica. Ni manje ni više nego vaterpolo utakmica u kojoj će protivnici biti beranske Sjekire i kotorske Beštije.

Povod za neobičan performans je ipak vrlo ozbiljan. To su ekološki problemi sa kojima se već duže vrijeme suočavaju mještani Beransela kao i nezavidan status vaterpolo kluba Primorac, koji je, između ostalog bio šampion Evrope.

Takmaci na deponiji u Beranama poručuju da će se na sportski način obračunati sa kako naglašavaju prljavom politikom koja se vidi sa deponije u Beranselu i prljavim politikantima u vaterpolu koji su izrežirali finale Kupa Crne Gore.

I beranske Sjekire i kotorske Beštije spremaju se za meč.
Šepelj: Mi ćemo doći u ful opremi, sa kapicama kako dolaze vaterpolisti. Biće izbušene lopte.

Kotorane, koji će u Berane doputovati autobusom predvodi Dragan Šepelj.

"Mi ćemo doći u ful opremi, sa kapicama kako dolaze vaterpolisti. Biće izbušene lopte",
kazao je Šepelj.

Na pitanje kako će nastupiti u opremi vaterpolista, samo sa kapicama i kupaćim gaćicama, budući da je na sjeveru veoma hladno, odgovorio je:

"A ne, nećemo mi biti u kupaćim gaćama. Biće kapice i gore majce".

Beranskim sjekirama neće biti hladno u zamišljenom bazenu, jer će biti obučeni u tradicionalnu opremu sjevernjaka - vunena đilad i kapice.

Spajanje sjevera i juga

Ključni igrač beranskih sjekira je Gojko Cimbaljević koji očekuje pobjedu domaćih.

"Mi se uzdamo u naš specifičan stil plivanja i otuda i naziv "sjekire". Mi očekujemo fer borbu i da ih vratimo na primorje bez pobjede. Ukoliko se pokažemo kao preslabi za borbu u bazenu, mi ćemo donijeti mišljenje po kome smo mi bili bolji, pa će oni svejedno ostati bez bodova. Navikli su oni na to", šali se Cimbaljević.
Deponija kod Berana

U publici pred meč Beštija i Sjekira biće brojni građani Berana i njihovi gosti, među njima i novinar Tufik Softić.

"Ja mislim da će rezultat biti izjednačen i tako bi bilo najrealnije i najpoštenije da tako bude. Veoma me raduje da su Beštije došle i da su se sa Sjekirama našli na istom talasu, da su sjever i jug našli na istom talasu jer znate kakve su razlike između sjevera i juga i kakvi su animoziteti. Ovo je prvo spajanje sjevera i juga", kaže Softić.

Sve bi ličilo na jedno lijepo druženje i spajanje sjevera i juga da u pozadini svega nijesu veoma ozbiljne stvari.

Naime, povod za performans je situacija u Beranselu čiji mještani mjesecima protestuju protiv odlaganja smeća na lokaciji Vasove vode. Tvrde da je to činjeno mimo zakona pa je na smetlištu istovaran i opasni medicinski otpad.

Iako su postavljali barikade ispred deponije i javno negodovali i protestovali za sada niko od nadležnih nije stao u njihovu odbranu.

Aerodrom, autoput i olimpijski bazeni


Jovan Lončar je prvi koji je podigao glas protiv odlaganja otpada i posljedica po ekologiju Berana. Kaže da se se nakon kontinuiranih protesta mještana Beransela u cijelu priču polako uključuje i država.

"Ministar zdravlja, koji je iz Berana je napokon natjeran od nas da doveze jedan mali sterilizator kojim će medicinski otpad odlagati na način kako je zakonom propisano. Eto, mi smo jedan dobar korak napravili i sada nastojimo da spasimo ekologiju i narod ovoga kraja", poručuje on.

Dok Berance muče ekološki problemi, navijače Primorca, koji je i osvajač titule šampiona Evrope muči nepravda. Za tim koji kuburi sa opštom besparicom sve je, čini se kulminiralo nakon utakmice kupa Crne Gore koju su Kotorani igrali protiv ekipe iz Budve i izgubili.

Beštije su kivne na nadležne u Vaterpolo savezu Crne Gore, jer su dozvolili da u sastavu protivnika bude igrač koji po važećim propozicijama nije imao pravo nastupa za Budvane.

I to je samo vrh ledenog brijega, kaže Dragan Šepelj.

"U vateroplu su se desile u posljednjih mjesec vrlo slične stvari kako i u slučaju u Beranama. Ljudi koji upravljaju Vaterpolo savezom Crne Gore prekršili su propozicije i pravila koje su sami donijeli samo iz razloga što su oni u poziciji da te zakone i donose i da ih krše. To mogu jer su listom svi iz DPS-a",
smatra Šepelj.

U Beranama očekuju da nakon vateropolo meča lokalna vlast obeća gradnju bazena na mjestu gdje se danas nalazi deponija. Gojko Cimbaljević ipak ironično dodaje:

"Oni su osim predizbornih obećanja o gradnji aerodroma tu je i priča o trasi autoputa koja bi trebalo da prođe preko deponije. Tako da ćemo dobiti i to. Ja se samo pitam hoće li se zaustaviti na jednom ili će graditi više olimpijskih bazena od jednom".
XS
SM
MD
LG