Dostupni linkovi

U Crnoj Gori (ne)moguće iskazati lično nezadovoljstvo


Bilbord Jovana Lončara prije nego je uklonjen, 12. avgust 2010
Bilbord Jovana Lončara prije nego je uklonjen, 12. avgust 2010
U Crnoj Gori nije lako izraziti individualni protest i nezadovoljstvo.

O tome govori primjer američkog državljanina, rođenog u Beranama Jovana Lončara koji je pokušao da na gradski bilbord postavi sliku divlje deponije u Beranama i upozori javnost na odnos grada prema ekologiji i ljudskom pravu na zdravu okolinu. Bilbord je tokom noći skinut po nalogu opštine.

Lončar, koji preko dvije decenije živi u Americi čiji je državljanin, pokušao je da upozori javnost na ekološku crnu tačku, deponiju smeća u Beranama koja se nalazi kraj Vasovog izvora.

On je fotografiju sa divljim smetlištem i natpisom "Dokle?" postavio na bilbord u Beranama čime je namjeravao da
Moja poruka je bila da probudim u ljudima građansku svijest jer to nije deponija već apokalipsa. Fotografija ne može dočarati kako to izgleda.
ukaže Berancima da deponija ugrožava izvor pitke vode, stanovništvo koje tu živi i manastire koji se nalaze u blizini. Međutim, reklamni pano su skinuli beranski vatrogasci.

"Moja poruka je bila da probudim u ljudima građansku svijest jer to nije deponija već apokalipsa. Fotografija ne može dočarati kako to izgleda. Tu je medicinski otpad, tu se samo odlaže smeće. Ne mogu da vam opišem smrad sa deponije, koja se često zapali. Srećom ove godine je puno kiše pa se to nije događalo. Inače, kompletan grad je u smradu od te deponije. Ona je napravljena potpuno nelegalno, na izvoru pitke vode! Na sredini fotografije na bilbordu se nalazi i napis Vasova voda. Htio sam da poručim gradonačelniku da je jedini, ne u gradu, državi ili regiji, već možda jedini gradonačelnik na planeti, koji je napravio deponiju na izvoru pitke vode", kaže Jovan Lončar.

Prije postavljanja bilborda, Lončar je, kao što bi to uradio kojim slučajem i u Americi, istražio da li je taj vid protesta zakonit i da li krši bilo čija prava. Kada je ustanovio da se radi o potpuno legalnoj aktivnosti, platio je postavljanje panoa sa upozorenjem na divlju deponiju.

Na pitanje šta bi se dogodilo u Sjedinjenim Državama ukoliko bi opština naložila skidanje tog panoa, a to obavili lokalni vatrogasci, Lončar kaže:

Smeće na Vasovom izvoru, 12. avgust 2010
"Kompletno rukovodstvo opštine danas ne bi imalo posla, kompletna vatrogasna jedinica bi smijenila direktora vatrogasne jedinice, jer, ljudi, vatrogasna jedinica se penje i skida bilbord! Ja to nijesam mogao da vjerujem.Četvorica vatrogasaca su se zalećeli na mene - ko sam ja, šta si ti, bježi odavde.... Znači, očigledna bahatost opštine, misle da mogu da rade šta hoće!"

Opravdanje u nerješenim računima

Predsjednik Opštine Berane Vuka Golubović tvrdi da je isključivi razlog skidanja panoa raskidanje ugovora sa preduzećem koje je vlasnik bilborda zbog neplaćanja dažbina opštini i uvjerava da će i ostali panoi biti skinuti do potpisivanja novog ugovora.

"Ustanovljeno je da postoji veliki dug od strane Metropolisa opštini, da nijesu ispoštovane obaveze. Najvjerovatnije će se raskinuti ugovor sa Metropolisom zbog takve situacije i vjerovatno ćemo tražiti zaključenje novog ugovora. Znači da će na tim bilbordima moći kasnije, kada se ugovori novi zaključe, moći da se postave panoi raznoraznih sadržina. Ne baš svih ali svakako onih kako je to ugovorom precizirano."

Smeće na Vasovom izvoru, 12. avgust 2010
RSE: Budući da je naloženo uklanjanje samo jedne reklame i to upravo one koja govori o odnosu Opštine prema ekologiji i pravu na zdravu životnu sredinu. Ipak, samo je taj bilbord uklonjen, a ne i svi ostali?

"Pa, i ostale će skinuti - vjerovatno. To je to iniciralo i tako će ovih dana doći do raskidanja ugovora sa Metropolisom. Kada se ovo bude uspostavilo i ustanovilo, normalno je da će moći to da se postavi na ovim bilbordima."

Jovan Lončar će narednih dana podnijeti tužbu protiv opštine koja je skinula uredno plaćeni pano. Krajnji cilj Lončarove aktivnosti treba da bude uklanjanje deponije sa Vasovih voda.

"Odštampao sam preko dvije hiljade flajera. Evo, danas ću da ih dijelim po gradu da ljudi vide šta oni rade, kako cijepaju, kako je bilbord izgledao. Kontaktirao sam juče ambasadu SAD i niko ne može da vjeruje šta su mi uradili .Ja tražim pomoć jer ne znam kome više da se obratim, šta rade više od ovoga grada", pita se Lončar.
XS
SM
MD
LG