Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH optužilo advokaticu Vasviju Vidović za prikrivanje dokaza


Vasvija Vidović tokom obraćanja medijima pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Vasvija Vidović tokom obraćanja medijima pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je u četvrtak, 18. aprila optužnicu protiv advokatice Vasvije Vidović, zbog sprečavanja i prikrivanja dokaza u predmetu protiv njenog branjenika, bivšeg predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

U optužnici se navodi da je Vidović, 18. decembra prošle godine, kada je pozvana u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, kako bi zastupala tada uhapšenog Ranka Debevca, sakrila njegov telefon u torbu, iako je, kako se navodi, znala da telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda.

Tužilaštvo tvrdi da je to učinila nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, svjesna svojih protivpravnih radnji i sa ciljem da oteža dokazivanje kaznenih djela u postupku.

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Oni su osumnjičeni da su tokom 2020. godine zloupotrijebili položaj i nezakonito prisluškivali uposlenike državnog suda i tužilaštva, kako bi saznali detalje nekoliko istraga protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ranko Debevec je 20. decembra prošle godine, dva dana nakon hapšenja, suspendovan sa pozicije predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, odlučila je prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) za sudije.

Osman Mehmedagić se od 15. marta 2023. godine nalazi na "crnoj listi" američkog Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC), koji djeluje pri Ministarstvu za trezor Sjedinjenih Američkih Država.

U obrazloženju su američke vlasti tada navele da je sankcionisan, jer je kao generalni direktor OSA-e zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

OFAC je, također, naveo da postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

XS
SM
MD
LG