Dostupni linkovi

Kapetan Dragan na slobodi


Dragan Vasiljković
Dragan Vasiljković
Bivši komandant paravojnih srpskih jedinica Dragan Vasiljković, poznat kao "Kapetan Dragan" u petak je oslobođen iz pritvora u Sydneyu nakon što je australijski sud u srijedu prihvatio njegovu žalbu i donio odluku da ga neće izručiti Hrvatskoj, javljaju strani mediji.

Vasiljković (54), australski državljanin poznat i kao Daniel Snedden, organizovao je paravojne srpske jedinice tokom rata u Hrvatskoj.

"Ostatak svog života posvetiću tome da nijedan drugi Australac ne bude izložen takvom kršenju vlastitih prava u pravnom postupku kao što sam to bio ja", kazao je Vasiljković, te dodao: "Hvala bogu da još uvijek postoje poštene sudije, a njihova me jednoglasna odluka oslobodila", prenosi agencija Dpa.

Australijski savezni sud usvojio je u srijedu žalbu "kapetana Dragana", na odluku o izručenju Hrvatskoj, te je bio do petka odgodio njegovo puštanje iz pritvora kako bi omogućio Hrvatskoj da razmotri hoće li se žaliti na tu odluku australijskom visokom sudu.

Prema hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, Hrvatska je putem ambasade u Australiji državnom tužilaštvu te zemlje dostavila sve materijale potrebne za žalbu protiv odluke o puštanju Dragana Vasiljkovića.

Kako u petak piše australijski list Herald Sun, "savezni sud do trenutka odluke o puštanju Vasiljkovića iz pritvora nije primio nikakvu obavijest o hrvatskoj žalbi".

Razlozi za neizručenje Hrvatskoj


Sud je u srijedu donio odluku kako Vasiljković osnovano vjeruje da bi u Hrvatskoj mogao biti kažnjen ili zatvoren zbog svoje nacionalnosti ili političkog mišljenja, pa ga zbog toga neće izručiti.

Dragan Vasiljković 1991. godine
Osim toga, sudsko vijeće Saveznog suda presudilo je u Vasiljkovićevu korist zaključivši kako postoji "bitna ili realna šansa za pristranost" na njegovu štetu pred hrvatskim pravosuđem ako bude izručen Hrvatskoj.

"Kapetan Dragan" uhapšen je u Sydneyju kao australijski državljanin Daniel Snedden 20. januara 2006. na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazio u pritvoru.

Više o odluci australijskog suda da Vasiljković ne bude izručen i o reakcijama iz Hrvatske pročitajte u tekstu Hrvatska ne odustaje od izručenja.
XS
SM
MD
LG