Dostupni linkovi

Varhelyi i Borrell: Vreme za potrebne reforme u BiH


Josep Borrell
Josep Borrell

Imenovanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine otvara put za obnavljanje opredeljenja političkih stranaka da omoguće napredak te zemlje na putu ka Evropskoj uniji, naveli su u zajedničkom saopštenju evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i visoki komesar EU Joseph Borrell.

"Naglašavamo hitnost angažmana koji vlada na državnom nivou treba da provede kako bi definisali, usvojili i sproveli novi paket socijalnih i ekonomskih reformi u korist države i njenih građana. Budući napredak zahteva potpunu posvećenost zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima", naveli su u saopštenju.

Dodali su da su odnosi između Evropske unije i Bosne i Hercegovine u odlučujućem trenutku nakon prihvatanja Mišljenja Komisije i njezinih 14 ključnih prioriteta na područjima vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne uprave.

"Predstojeća 2020. godina biće važna godina za Bosnu i Hercegovinu sa održavanjem lokalnih izbora, uključujući i Mostar", naglasili su Varhelyi i Borrell.

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio je, u ponedjeljak u Sarajevu Vijeće ministara BiH, 14 mjeseci nakon izbora.

Formiranje Vijeća pozdravili su i Ambasada SAD u BiH i Kancelarija Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).

XS
SM
MD
LG