Dostupni linkovi

Vanredni izbori na Kosovu izvesni, ništa od smene Vlade


Hašim Tači
Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja ne odustaje od napora da se u Skupštini Kosova izglasa nepoverenje vladi Hashima Thacija.

Poslanik ispred ove partije Ardian Gjin u četvrtak je u Skupštini Kosova kazao da trenutna vlada Kosovu donela velike štete, za šta je potrebno decenija da se situacija poboljša. Korupcija, nezaposlenost, nedostatak stranih investicija i stanje na Univerzitetu Prištine samo su neki od razloga zašto je potreno da padne ova vlada, rekao je Gjini.

„Ova vlada je vlada prevare. Sve je u fasadi, a ničeg nema u suštini. Šta god se radi, sva energija koja se iskoristi, sve ide u prikrivanju kako narod ne bi mogao da shvati o čemu se radi“, kazao je Gjini.

On je pozvao poslanike opozicionih partija, Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje, da potpisu zahtev za obaranje Thacijeve vlade.

Međutim, šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja Visar Ymeri odgovorio je da je „čudno to što je Alijansa sada shvatila štete trenutne vlasti, načinjene Kosovu“.

„Politički, ekonomski i društevni neuspeh na Kosovu je rezultat ove vlade, a to je počelo još 2008. godine kada je Thaci po prvi put preuzeo vlast. Prema tome, za čim ova žurba baš sada“, upitao se Ymeri, podsećajući da jedan takav zahtev Samoopredeljenje ima još od 2011. godine.

Demokratski savez Kosova nije izrazio zainteresovanost na zahtev Alijanse. Poslanik Arben Gashi u izjavi za RSE navodi da je ova partija za prevremene izbore, a da je zahtev za obaranje vlade samo instrument:

„DSK je za to da se ide sa vanrednim izborima što pre moguće, i izbori su isplanirani, opcije su otvoreno ali preferira se da izbori budu održani u junu. Zahtev za izglasavanje nepoverenje vladi je samo instrument koji se može iskoristiti, ali videćemo šta se u međuvremenu može poduzeti“, kazao je Gashi.

Vladajuća Demokratska partija Kosova je odgovorila na sve ovo tako što je nabrojila dostignuća vlade. Bekim Haxhiu iz ove partije tom prilikom je naveo i odluku vlade o povećanju plata za javni sektor, odnosno za 82 hiljade radnika, kao i osnivanje Oružanih snaga Kosova:

„Vlada Kosova pod Hashimom Thacijem po drugi put unutar tri godine je uspela da poveća plate, i tako direktno utiče na životne uslove građana Kosova“, kazao je Haxhiu.

Vanredni izbori na Kosovu sada su već očigledni, ali i dalje se vode debate o tome kada će se održati, na proleće ili početkom leta.

Alijansa za budućnost Kosova je inicirala proces za izglasavanje nepoverenje Vladi, ali nije uspela da sakupi potrebnih 61 potpis poslanika za smenu.

Inače, lider najveće opozicione partije Isa Mustafa pre par dana postigao je sporazum sa premijerom Hashimom Thacijem da se parlamentarni izbori na Kosovu održe u prvoj polovini ove godine.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG