Dostupni linkovi

Prve doze vakcine Moderna stigle u BiH


U BiH je stiglo 170.620 doza vakcina proizvođača Moderna i Pfizer.

U Bosnu i Hercegovinu su 21. oktobra po prvi put stigle vakcine proizvođača Moderna, i to 70.000 doza. Dan ranije, u zemlju je stiglo 100.620 doza vakcine proizvođača Pfizer.

Vakcine Moderna su donacija Republike Hrvatske, dok su Pfizerove vakcine donacija Republike Slovenije.

Ova informacija je objavljena na Tviter profilu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Navedeno je da po prvi put BiH ima obje mRNA vakcine.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine je 18. oktobra na vanrednoj telefonskoj sjednici donio odluku kojom se omogućava isporuka Johnson&Johnson vakcina kroz COVAX sistem za BiH.

Kako je saopšteno nakon sjednice, prihvaćena je Informacija Ministarstva civilnih poslova o potrebi zaključenja SFC ugovora o obeštećenju između Savjeta ministara BiH i Janssen Pharmaceutica NV, а prihvaćen je i SFC ugovor o obeštećenju između Savjeta ministara i ove kompanije.

U saopštenju se navodi da BiH je potpisala ugovor sa COVAX-om 18. septembra 2020. godine o isporuci milion i 232 hiljade doza vakcina, u vrijednosti 12.997.600 američkih dolara, od čega je do sada BiH isporučena tek jedna trećina – 332.640 doza vakcina. Kompletan iznos za vakcine iz COVAX-a uplaćen je 18. decembra 2020. godine.

Do sada su u BiH kroz COVAX sistem stizale vakcine proizvođača AstraZeneca i Pfizera. Johnson&Johnson jedina je vakcina protiv COVID-19 koja se daje u jednoj dozi. Svjetska zdravstvena organizacija odobrila je njenu upotrebu u martu ove godine, a jedna doza ove vakcine je 66 odsto efikasna protiv korona virusa.

U Federaciji BiH (jednom od dva entiteta u BiH), prvom dozom je vakcinisano 25 odsto stanovništva, a sa obje doze 22 posto populacije, izjavio je 21. oktobra novinarima Siniša Skočibušić, direktor entitetskog Zavoda za javno zdravstvo.

Od februara, kada je počeo proces imunizacije u drugom bh. entitetu, Republici Srpskoj (RS), zdravstvenim ustanovama isporučeno je 578.516 vakcina protiv virusa korona, od čega su 313.753 vakcine odnose na prvu dozu, a 264.763 na drugu dozu, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

COVAX mehanizam na Zapadnom Balkanu
COVAX mehanizam na Zapadnom Balkanu

XS
SM
MD
LG