Dostupni linkovi

Direktor zdravstvenog zavoda u BiH: Imamo dovoljno vakcina


Siniša Skočibušić (desno), direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Fadil Novalić (u sredini), premijer Federacije BiH, Mostar, 21. oktobar 2021.
Siniša Skočibušić (desno), direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Fadil Novalić (u sredini), premijer Federacije BiH, Mostar, 21. oktobar 2021.

Od ukupnog broja osoba, koje su završile u bolnici zbog zaraze virusom korona, više od 90 posto njih su nevakcinisane osobe.

To je u četvrtak, 21. oktobra, u Mostaru izjavio direktor Zavoda za javno zdravstvo entiteta Federacija BiH (FBiH) Siniša Skočibušić.

"Od svih hospitaliziranih u prošlom tjednu, potpuno cijepljenih je 7,5 posto. Dakle, 92 posto ovih što leže u bolnicama su necijepljeni ili nepotpuno cijepljeni", kazao je Skočibušić odgovarajući na novinarsko pitanje "o antivakserima koji šire priče da obolijevaju i vakcinisani".

On je kazao da je prvom dozom vakcinisano 25 posto stanovništva u FBiH, a sa obje doze 22 posto populacije.

"Mi težimo zapadnoeuropskom načinu procjepljivanja, a to znači osamdeset posto", rekao je direktor ZZJZ-a FBiH.

Skočibušić je govorio na konferenciji za medije nakon prve posjete premijera entiteta Federacija BiH Fadila Novalića tom Zavodu, gdje su smještene vakcine, koje se distribuiraju širom tog bh. entiteta. Skočibušić je rekao da je to mjesto sa kojeg je do sada milion doza vakcina protiv COVID-19 razvezeno po cijeloj FBiH.

"Današnju posjetu želimo iskoristiti kao prigodu da podsjetimo da je u tijeku pandemija COVID-19, da je u tijeku akcija cijepljenja, da imamo za sada dovoljno cjepiva i da će doći dodatna cjepiva", kazao je Skočibušić.

Najavio je da u petak, 22. oktobra, u BiH dolaze i Moderna vakcine, kao donacija Republike Hrvatske. Kazao je da stiže 60.000 doza, od čega će oko 40 hiljada doza biti za FBiH, što znači oko 20 hiljada doza za bh. entitet Republika Srpska. Nakon propisanih procedura, očekuje se da distribucija tih vakcina počne za desetak dana.

"Vjerujem da će to dodatno motivirati neke da se odluče za primanje prve doze, jer je Modernino cjepivo mRNK cjepivo, koje do sada nije bilo na našem tržištu", rekao je Skočibušić.

Pozvao je stanovništvo "da iskoristi jedini način kako se može boriti protiv pandemije, a to je prije svega cijepljenje", kao način povratka u "staro-normalno".

Delegacija Vlade FBiH, na čelu sa premijerom Novalićem, po prvi put je u ovom obimu posjetila Zavod za javno zdravstvo FBIH u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine, gdje se nalazi centralna distribucijska jedinica za vakcine u FBiH, te sistem za čuvanje vakcina, uključujući i hladni lanac, kao i laboratorije za ispitivanja hrane, vode, zraka, predmeta opće upotrebe i ionizirajućeg zračenja koje provodi taj zavod.

"Ova kuća ima veliko iskustvo kada je u pitanju rukovanje sa specifičnim materijalima, osjetljivim robama i ima svu potrebnu opremu za to", rekao je uz ostalo Novalić.

XS
SM
MD
LG