Dostupni linkovi

SZO preporučuje treću dozu vakcine ljudima sa imunološkim problemima


Vakcinacija u Grčkoj, Solun 26. novembar 2021.
Vakcinacija u Grčkoj, Solun 26. novembar 2021.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) u četvrtak, 9. decembra preporučila je da osobe čiji je imunološki sistem kompromitovan ili su primile inaktiviranu vakcinu protiv COVID-19 prime tzv. booster dozu kako bi se zaštitile od slabljenja imuniteta.

Šef SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u srijedu da bi soj omikron mogao da promijeni tok pandemije, ali da još uvijek nije poznato da li će to biti na bolje ili na gore.

Brojne zemlje vakcinišu booster dozama, ciljajući stariju populaciju i ljude sa zdravstvenim problemima, no zabrinutost zbog nove, lakše prenosive omikron varijante potaknula je neke države da prošire vakcinaciju boosterom na veći dio svoje populacije.

Sa stopom vakcinacije koja je zabrinjavajuće niske u većem dijelu zemalja u razvoju, SZO je proteklih mjeseci govorio da je prioritet davanje prvih doza, umjesto boostera.

Preporuka booster doze dolazi nakon što je Strateška savjetodavna grupa stručnjaka (SAGE) za imunizaciju održala sastanak u utorak (7. decembar) kako bi procijenila potrebu za booster vakcinama protiv COVID-19 i uglavnom je bila u skladu sa smjernicama danim u oktobru.

Govoreći na brifingu, predsjedavajući SAGE-a Alejandro Cravioto rekao je da vakcine pružaju snažan novozaštite od teških oblika bolesti najmanje šest mjeseci, iako podaci pokazuju da imunitet slabi najprije kod starijih osoba.

"Za sada nastavljamo da podržavamo potrebu pravedne distribucije (vakcina) i korištenjem treće doze samo u onih sa zdravstvenim problemima ili osobama koje su primile inaktiviranu vakcinu“, rekao je.

Vakcine protiv COVID-19 štite "vrlo dobro" šest mjeseci nakon posljednje doze s "manjim, skromnijim opadom zaštite", rekla je Kate O'Brien, direktorka SZO odjeljenja za imunizaciju.

Inaktivirane vakcine koja uzimaju virus SARS-CoV-2 i inaktiviraju ga ili ubijaju koristeći hemikalije, toplinu ili radijaciju izrađivali su kineski proizvođači Sinovac Biotech, državna kompanija Sinopharm i indijska kompanijaBharat Biotech. SZO je ove vakcine odobrio za hitnu upotrebu.

Agencija Ujedinjenih nacija je u oktobru preporučila da osobe iznad 60 godina koje su primile Sinopharm ili Sinovac uzmu dodatnu dozu.

"Vakcina Johnson & Johnson, koje se uzima u jednoj dozi, još je učinkovita, ali podaci kliničkih ispitivanja kompanije o uzimanju dvije doze pokazuje dobrobit ddodatne vakcinacije", rekao je Cravioto u četvrtak.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG