Dostupni linkovi

Vakcine u Prijedoru čuvane u 'pogrešnom zamrzivaču'


Vakcine Sputnik V
Vakcine Sputnik V

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je u srijedu, 14. aprila, da Dom zdravlja Prijedor vakcine protiv korona virusa, koje više nisu za upotrebu, "nije čuvao u hladnjaku koji im je osigurao Institut, već u zamrzivaču koji su osigurali vlastitim sredstvima".

Govoreći o propadanju 1.300 doza Sputnik V vakcina, jer je došlo do nestanka struje i prekida hladnog lanca, Zeljković kaže da su potrebne dodatne informacije o tome šta se tačno desilo i na koji način.

"Ophođenje prema hladnom lancu je poznato svim zdravstvenim radnicima koji se bave tom problematikom. U ovom slučaju teško je govoriti zašto je došlo do ovakve situacije, to će prije svega utvrditi Dom zdravlja Prijedor na osnovu izvještaja onih koji su radili na hladnom lancu", naveo je Zeljković.

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru formiralo je na osnovu medijskih napisa predmet o propadanju određene količine vakcina u Prijedoru, potvrdio je glavni tužilac tog tužilaštva Mladen Mitrović.

Mitrović je potvrdio i da su inspektori Policijske uprave Prijedor, prema nalogu tužilaštva, poslani u Dom zdravlja u ovom gradu gdje prikupljaju dokaze u okviru predmeta o propadanju oko 1.300 Sputnik V vakcina protiv COVID-18 .

"Oni prikupljaju dokaze radi utvrđivanja okolnosti koje su dovele do propadanja vakcina", rekao je Mitrović novinskoj agenciji SRNA.

Prema njegovim riječima, u ovom predmetu se postupa prioritetno.

Glasnogovornica Policijske uprave Prijedor Zvezdana Alendarević potvrdila je da su inspektori u Domu zdravlja i da sve radnje poduzimaju prema nalogu tužilaštva.

U Prijedoru je privremeno obustavljena revakcinacija protiv COVID-19 jer je zbog nestanka električne energije u više navrata došlo do prekida hladnog lanca vakcine.

Zeljković je napomenuo da od trenutka kada vakcine dođu u zdravstvene ustanove, one predstavljaju odgovornost te ustanove.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naložio je ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću i gradonačelniku Prijedora Daliboru Pavloviću da se podhitno ispita zbog čega je i kako došlo do propadanja 1.300 doza vakcine Sputnik V, namijenjene za revakcinaciju u Domu zdravlja u tom gradu.

Višković je zatražio da gradonačelnik Prijedora poduzme sve neophodne radnje kako bi bili sankcionirani odgovorni za štetu koja je prouzrokovana uništavanjem 1.300 doza vakcine, s obzirom na to da je Dom zdravlja u nadležnosti grada Prijedora.

"U situaciji kada se Republika Srpska bori da zaštiti zdravlje svojih građana, omogući i ubrza isporuku plaćenih vakcina za potrebe stanovništva u Republici Srpskoj, ne smije se i ne može dozvoliti da se neodgovornim ponašanjem i postupcima pojedinaca ugrožava imunizacija u Republici Srpskoj i ugrozi zaštita zdravlja građana", saopćeno je iz Vlade RS-a.

Pet stvari koje trebate znati o vakcinaciji u Bosni i Hercegovini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da slučaj propadanja vakcina u Prijedoru treba da bude opomena da to ne smije da se dešava - ni sada ni u budućnosti jer građani ne smiju da trpe te da je vakcine teško nabaviti.

"Tražimo odgovornost od Doma zdravlja i od jedinice lokalne samouprave da se uključe u rješenje ovog pitanja", rekao je Šeranić novinarima u Trebinju.

"Pozivamo na odgovornost sve one koji učestvuju u ovom procesu, konkretno u slučaju Prijedora, ali i sve domove zdravlja, direktore i jedinice lokalne samouprave koji se moraju maksimalno uključiti u ovaj cijeli proces jer je vakcinacija nešto što nam daje mogućnost da što prije epidemiju stavimo pod kontrolu", rekao je Šeranić.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodan Javor izjavio je jučer da je u ovom gradu privremeno obustavljeno davanje druge komponente vakcine Sputnik V, budući da je zbog nestanka električne energije u više navrata došlo do prekida hladnog lanca vakcine.

"Došlo je do poremećaja u temperaturi u zamrzivaču u odnosu na temperaturu koja je predviđena za čuvanje vakcina", rekao je Javor na konferenciji za novinare.

Milica Otković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor, na konferenciji za novinare, u utorak 13. aprila, poručila je da su vakcine koje su u ponedjeljak, 12. aprila date građanima "potpuno sigurne", te da su bile u režimu hladnog lanca.

"Što se tiče naših sugrađana, nema nikakve potrebe da budu zabrinuti. Ostali građani koji čekaju svoju drugu komponentu Sputnjik V vakcine biće naknadno obaviješteni o datumu, odnosno biće pozvani lično kao i za prvi put i mogu reći da nema razloga za brigu. Bez obzira na to što dolazi do isteka roka od 21 dan, biće vakcinisani u terminu koji je predviđen", rekla je Otković.

U Prijedoru, gradu u entitetu Republika Srpska, gdje prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine živi oko 112.000 stanovnika, za vakcinaciju je prijavljeno oko 2.200 građana iznad 65 godina, 1.500 je primilo prvu dozu, a drugu je u ponedjeljak, kada je počela revakcinacija, primilo njih 140.

U Republici Srpskoj, prema podacima Instituta za javno zdravlje ustupljenim Radiju Slobodna Evropa (RSE), prijavljeno je oko 25.000 osoba starijih od 65 godina za vakcinaciju.

Prema planu vakcinacije u bh. entitetu Republika Srpska, prvo je počelo vakcinisanje prioritetnih grupa, među kojima su medicinski radnici, osobe u domovima za stare, te stariji od 65 godina.

Od ukupnog broja prijavljenih, do sada je vakcinisano oko 13.000 osoba koje pripadaju ovoj kategoriji stanovništva.

Do sada je, prema navodima Instituta, vakcinisano oko 26.000 građana RS među kojima su zdravstveni radnici, korisnici i radnici u staračkim domovima, roditelji djece sa poteškoćama u razvoju i građani stariji od 65 godina.

Republika Srpska je izdvojila 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina. Nabavka je povjerena banjalučkoj firmi Krajinagroup, kroz pregovarački postupak bez objave obavještenja. Od tada je u RS stiglo 42.000 vakcina Sputnik V.

XS
SM
MD
LG