Dostupni linkovi

Zbog nestanka struje u Prijedoru propale vakcine Sputnik V


Vakcine koje su trebale da budu iskorištenje za revakcinaciju osoba starijih od 65 godina u Prijedoru, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, propale su zbog nestanka električne energije, izjavio je u utorak, 13. aprila vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodan Javor.

“Došlo je do poremećaja u temperaturi u zamrzivaču u odnosu na temperaturu koja je predviđena za čuvanje vakcina“, kazao je Javor na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Zbog cijelog slučaja, u ovom Prijedoru je privremeno obustavljeno davanje druge komponente vakcine Sputnik V.

Cijeli slučaj je, prema riječima Javora, prijavljen ministru zdravlja i socijalne zaštite RS, direktoru Instituta za javno zdravstvo RS.

“Nastoje da nam obezbijede što više vakcina kako bismo mi mogli u što kraće vrijeme vakcinisati odnosno revakcinisati ljude”, kazao je Javor.

Milica Otković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor, na konferenciji za novinare je poručila da su vakcine koje su u ponedjeljak, 12. aprila date građanima ‘potpuno bezbjedne’, te da su bile u režimu hladnog lanca.

“Što se tiče naših sugrađana, nema nikakve potrebe da budu zabrinuti. Ostali građani koji čekaju svoju drugu komponentu Sputnjik V vakcine biće naknadno obaviješteni o datumu, odnosno biće pozvani lično kao i za prvi put i mogu reći da nema razloga za brigu. Bez obzira na to što dolazi do isteka roka od 21 dan, biće vakcinisani u terminu koji je predviđen”, rekla je Otković.

U Prijedoru je za vakcinaciju prijavljeno oko 2.200 građana iznad 65 godina, 1.500 je primilo prvu dozu, a drugu je u ponedjeljak, kada je počela revakcinacija, primilo njih 140.

U Prijedoru, prema posljednjem popisu stanovništva u BiH iz 2013.godine živi oko 112 hiljada stanovnika.

U Republici Srpskoj, prema podacima Instituta za javno zdravlje ustupljenim Radiju Slobodna Evropa (RSE), prijavljeno je oko 25.000 osoba starijih od 65 godina za vakcinaciju.

Prema planu vakcinacije u Republici Srpskoj,jednom od dva entiteta u BIH, prvo je počelo vakcinisanje prioritetnih grupa, među kojima su medicinski radnici, osobe u domovima za stare, te stariji od 65 godina.

Od ukupnog broja prijavljenih, do sada je vakcinisano oko 13.000 osoba koje pripadaju ovoj kategoriji stanovništva.

Do sada je, prema navodima Instituta, vakcinisano oko 26.000 građana RS među kojima su zdravstveni radnici, korisnici i radnici u staračkim domovima, roditelji djece sa poteškoćama u razvoju i građani stariji od 65 godina.

Kada to bude okončano kreće vakcinacija osoba sa hroničnim oboljenjima, a odmah potom bi trebala da počne vakcinacija osoba na poslovima od javnog značaja, među kojima su prosvjetni radnici, policajci, šalterski radnici, ali i novinari.

RS je izdvojila 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina. Nabavka je povjerena banjalučkoj firmi Krajinagroup, kroz pregovarački postupak bez objave obavještenja. Od tada je u RS stiglo 42.000 vakcina Sputnik V.

Do sada je u BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, stiglo oko 182.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se od 22. ili 23. aprila do juna.

XS
SM
MD
LG