Dostupni linkovi

Veliki otpor prema vakcinaciji


Većina roditelja ne želi da vakciniše svoju decu, foto: Branko Vučković
Većina roditelja ne želi da vakciniše svoju decu, foto: Branko Vučković
Broj vakcinisanih protiv novog gripa u Srbiji trenutno je ispod očekivanja, ali država u svakom trenutku mora imati dovoljne količine vakcine, izjavio je glavni epidemiolog Predrag Kon i dodao da postoji ogroman otpor građana kada se radi o vakcinaciji.

Vakcinacija đaka protiv novog gripa uskoro bi trebalo da počne u Srbiji. Da bi deca primila vakcinu potrebana je saglasnost roditelja. Iako se pokazalo da novi grip može biti veoma opasan, većina građana sa kojima smo razgovarali ispred jedne osnovne škole u Beogradu skeptična je kada je vakcinacija u pitanju.



Ljiljana Jovičić, sekretarka za dečju zaštitu Beograda, izjavila je da kod dece školskog i predškolskog uzrasta nije primetan veći broj odsustvovanja sa nastave. Jovičić kaže da je odziv za vakcinaciju vaspitača i medicinskih sestara koji rade sa decom ispod očekivanog verovatno zbog praznika i da se očekuje da se taj broj poveća već ove nedelje.

"Od 47.000 dece, koliko ih boravi u celodnevnom programu, negde oko 18.000 ne dolazi. Od toga je 204 dece je sa simptomima gripa, a samo kod jednog deteta potvrđeno je da se radi o virusu A H1N1", rekla je Jovičić.

PRAVA GRAĐANA

Ukoliko bi građanin koji je primio vakcinu protiv gripa H1N1 imao teške neželjene posledice – znamo da je takvih slučajeva u svetu bilo – koga bi u tom slučaju trebalo da tuži?

Poljska ministarska zdravlja, recimo, nije htela da uveze vakcinu zato što proizvođač nije želeo da prihvati odgovornost za ovako nešto, dok je ministarstvo zdravlja Češke Republike prihvatilo na sebe odgovornost za neželjene nus pojave.

Pitanje na koga građanin ove zemlje da adresira tužbu postavlja se zato što država Srbije, odnosno, njeno ministarstvo zdravlja nije prihvatilo da snosi posledice ovakvih eventualnih pojava. Evo šta nam je na ovo pitanje odgovorio advokat Slobodan Šoškić:



U Srbiji je do sada protiv novog gripa vakcinisano 115.385 ljudi, saopštio je Institut za javno zdravlje "Batut". Vakcinacija je počela je 17. decembra prošle godine. Najveći udeo među vakcinisanim građanima (67,4 odsto) čine osobe sa hroničnim oboljenjima, a među njima je najviše onih sa hroničnim kardiovaskularnim i plućnim bolestima i dijabetesom, kao i gojaznih.

Učešće zdravih ljudi među vakcinisanim u tom periodu iznosi 23,4 odsto, a zdravstvenih radnika 4,6 odsto. Institut „Batut“ saopštio je da je u Srbiji do sada laboratorijski potvrđen 671 slučaj obolevanja od novog gripa, kao i da je registrovano 68 smrtnih ishoda od te bolesti.
XS
SM
MD
LG