Dostupni linkovi

Počela vakcinacija u Srbiji


Tomica Milosavljević, foto Vesna Anđić
Tomica Milosavljević, foto Vesna Anđić

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević primio je danas u podne, u Domu zdravlja u beogradskoj opštini Rakovica, vakcinu protiv novog gripa H1N1, čime je, zvanično, počela vakcinacija u Srbiji.

Neustaršivo, u želji da otkloni sumnje i spekulacije, ministar zdravlja Tomica Milosavljević je na sopstvenoj koži dao je primer građanima Srbije - kakav stav bi trebalo da imaju u vezi sa vakcinacijom protiv novog gripa H1N1.

Ovu vrstu sugestivnosti pojačao je i sledećom konstatcijom:

“ Ako odete kod lekara i zaboli vas stomak ispod desnog rebrenog luka, i doktor vam posle ispitivanja kaže – “ imate kamenčiće u žučnoj kesici ”, on vam savetuje operaciju te žučne kesice. Zato što je to bolje za vas, bez obzira na sve okolnosti, ili na vaš strah od nepoznatog. U tom slučaju, to nepoznato je operacija. Niučemu se ne razlikuje savet epidemiologa, u toku pandemije gripa izazvane virusom H1N1. I ako nam epidemiolog kaže, da je najbolja mera zaštite - i pojedinačna, i grupna, i populaciona – vakcinacija, onda je potpuno priprodno i logično da se saglasimo sa takvim stavom.”

Prvi kontigent samo za prioritetne grupe, foto Vesna Anđić


Tačno u ponoć, Nacionalna agencija za lekove izdala sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti vakcine i ona je potom distribuisana u 23 zavoda za javno zdravlje, za 25 okruga u Srbiji.

Prvi kontigent od 140.000 vakcina farmaceutske kuće "Novartis", namenjen je, prvenstveno, prioritetnim grupama u koje spadaju hronični bolesnici, trudnice, mala deca, zaposleni u javnim službama…

Srbija je sa ovom švajcarskom kompanijom ugovorila kupovinu tri miliona doza vakcine tipa “Fosetrija”, koje će biti isporučene do kraja marta naredne godine.

“Osobe sa hroničnim bolestima će biti pozivane. Pedijatri i ginekolozi će učiniti sve da pozovu, pre svega, decu i roditelje, trudnice, da zaštite one koji spadaju u najugroženije grupe. A onda će, posle toga, biti dovoljno vakcina da se vakcinišu i zdravi. Što više budemo uspešni u vakcinaciji, siguran sam, bićemo u toj meri uspešni i u zaustavljanju širenja virusa.”

Kako reaguju Beograđani koje smo anketirali u, i oko, rakovičkog Doma zdravlja? Da li su spremni da se vakcinišu?


XS
SM
MD
LG