Dostupni linkovi

Slab odziv na vakcinaciju


Još se ne javlja očekivani broj građana Kragujevca,foto:Branko Vučković
Još se ne javlja očekivani broj građana Kragujevca,foto:Branko Vučković
Dom zdravlja u Kragujevcu dobio je 3.000 vakcina protiv gripa H1N1, a u protekla 24 sata, vakcine je u svim gradskim ambulantama primilo manje od 200 građana, uglavnom hroničnih bolesnika.

Profesor Zoran Todorović, direktor Kliničkog centra Kragujevac kaže da se od 2.000 zaposlenih u toj ustanovi, za vakcinaciju prijavilo njih 450, ali i da je interesovanje građana za vakcinaciju u opštinama Šumadijskog regiona još uvek slabo.

"Prema redosledu prioriteta vakcinišemo zaposlene prema broju doza koje smo dobili u prvoj isporuci vakcina. Inače, podaci iz šest opština šumadijskog regiona i grada Kragujevca potvrđuju da se još uvek ne javlja očekivani broj građana za vakcinaciju, ali će verovatno narednih dana svi oni koji bi trebalo da se vakcinišu to i učiniti", kaže Todorović.

Doktorka Gordana Damnjanović, portparolka Doma zdravlja kaže da je interesovanje građana za vakcinaciju i u Kragujevcu veoma slabo.

Tokom jučerašnjeg dana vakcinu je primilo 106 sugrađana, a danas pre podne još 46 zaposlenih u lpkalnoj samoupravi. Interesovanje za vakcinaciju je za sada malo s obzirom da je početak, kaže Damnjanović.

Njene navode potvrđuje i Svetlana Vasiljević, glavna sestra u Ambulanti broj dva u centru grada.

"Od jutros je kod nas bilo samo deset pacijenata koji su primili vakcinu. Interesovanje nije onakvo kako smo očekivali, a odziv je slab. Vakcina imamo dovoljno", kaže Vasiljević.

I MINISTAR SE VAKCINISAO

Doktorka Damnjanović koja je juče, među prvima, primila vakcinu poziva građane iz ugroženih kategorija da obavezno prime vakcinu jer je to najbolji način zaštite protiv virusa.

„Ja sam juče primila vakcinu. Nikakvih neželejnih reakcijanisam imala, osim izuzetno blage galvobolje. Ništa drugo. Ni povraćanje, ni vrtoglavica, ni crvenilo, ni bol, ni otok ruke, ni temperatura... Preporučujem građanima koji su u rizičnim kategorijama da prime vakcinu. Ne moraju svi sada da je prime, pogotovu oni koji imaju dobar imunološki status. Treba da je prime deca od šest meseci do tri godine, trudnice u drugom trimestru trudnoće i hronični bolesnici. Kasnije, kada budu stigle sve vakcine, preporučujemo svim građanima da ih prime jer je to najbolja mera prevencije i sprečavanja širenja epidemije gripa“, kaže Damnjanović.

Dragoslav Milanović je jedan od deset pacijenata koji su u Ambulanti broj dva primili vakcinu.

„Ništa nisam osetio, čak nisam osetio ni bol. Kad primim običnu injekciju, osetim veći bol nego sada“, kaže Milanović.
Prvi se vakcinisao - Tomica Milosavljević

Građani sa kojima smo razgovarali, uglavnom kažu da se neće vakcinisati i da će se protiv virusa boriti narodnim lekovima. Evo šta su za RSE rekli:

„Neću se vakcinisati. Mislim da je to varka, da se sve vrti oko novca. Velike igre, veliki ulagači. Valjda moraju da me leče ako se razbolim.“

„Vakcinisaću se da bih preživeo bolest ako naiđe, a i stručnjaci to preporučuju. I Tomica Milosavljević, ministar zdravlja se prvi vakcinisao. Verujem da vakcina nije dobra, on to ne bi uradio.“

„Neću se vakcinisati jer smatram da za to nema potrebe. Za sada se neću vakcinisati. Videću kasnije šta ću da radim.“

„Ne znam, pojma nemam. Moja baba hoće, a ja ne znam. Nikada me grip nije hvatao pa možda neće ni ovaj, a tu su čajevi, beli luk...“
XS
SM
MD
LG