Dostupni linkovi

U RS počela vakcinacija trećom dozom protiv COVID-19


Vakcinacija u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 9. april 2021. / Ilustracija
Vakcinacija u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 9. april 2021. / Ilustracija

U Republici Srpskoj (RS) u ponedjeljak, 18. oktobra, počela je vakcinacija trećom “buster” dozom vakcine protiv COVID-a 19, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS.

Buster doza je treća doza vakcine protiv korona virusa, koju dobijaju građani koji su se revakcinisali šest meseci nakon druge doze.

Mrđa je navela da vakcinacija “buster” dozom počinje u Institutu RS, a da će se domovi zdravlja u RS, jednom od dva entiteta u BiH, "organizovati prema svojim mogućnostima i rasporedu".

Treću dozu će, prema najavama iz Instituta za javno zdravstvo RS, u ovom momentu primati prioritetne grupe građana, među kojima su osobe starije od 65 godina, korisnici domova za stare osobe, te hronični bolesnici.

“U Institutu su već počeli sa prozivanjem ovih grupa građana na imunizaciju trećom dozom”, rekla je Mrđa za RSE.

Treću dozu mogu primiti i osobe koje rade na radnim mjestima sa visokom izloženošću, kao što su medicinski radnici, osobe zaposlene u domovima za stara lica, te prosvjetni radnici.

Iz Instituta su naveli da se kao buster doza daje ista vakcina koja je korištena za prve dvije doze vakcinacije.

“Preporuku o tome koju vakcinu treba dati za buster dozu treba da donese nadležni doktor medicine ili doktor medicine na punktu za vakcinaciju", naveli su ranije iz Instituta RS.

U Republici Srpskoj nema preciznih informacija o broju vakcinisanih, ali ima o isporučenim vakcinama.

U Institutu za javno zdravstvo RS ističu da je od februara, kada je počeo proces imunizacije, do 15. oktobra, zdravstvenim ustanovama isporučeno 310.253 prvе i 260.106 drugе dоzе protiv Covid-a 19

U drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Federaciji BiH (FBiH) do sada je dato ukupno 663.367 doza vakcina protiv COVID -19, od toga je prvom dozom vakcinisano 418.765, a drugom dozom 244.602 osobe.

Po informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od 8. marta do 19. septembra najviše vakcinisanih registrovano je u Kantonu Sarajevo (196.580), a najmanje u Posavskom kantonu (9.588).

U jednom od deset kantona u FBiH, Kantonu Sarajevo, upućen je poziv 15. oktobra poziv na treću dozu vakcine protiv COVID-19 osobama starijim od 12 godina sa ozbiljno oslabljenim imunim sistemom.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u Bosni i Hercegovini je, od početka pandemije, zabilježeno gotovo 244.000 slučajeva zaraze virusom korona.

Ukupno je, prema podacima tog Ministarstva, preminulo 11.110 građana BiH koji su bili zaraženi virusom SARS-CoV-2.

XS
SM
MD
LG