Dostupni linkovi

Lončar: U Srbiji dato više od tri miliona vakcina


Vakcinacija građana na punktu za masovnu imunizaciju na Beogradskom sajmu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je do sada u Srbiji dato 3.129.491 doza vakcine protiv korona virusa, a da je oko 1.260.000 građana revakcinisano.

Lončar je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekao da je procentualno najviše vakcinisanih u Beogradu, a da je najslabiji odziv u Tutinu gde je imunizovano 6,2 odsto i u Novom Pazaru gde je cepivo primilo 13,2 odsto punoletne populacije.

"Svuda gde postoje uslove vakcinisaćemo ljude Fajzerovom i Sputnjik vakcinom i bez zakazivanja. Gledaćemo da osposobimo neka područja i da vikendom rade vakcinaciju. Učinićemo sve da što više ljudi za što kraće vreme bude vakcinisano jer to je jedini način da izađemo iz ovoga", rekao je Lončar.

Trudnice mogu da se vakcinišu

Lončar je naveo da je stav svetske struke da i trudnice treba da se vakcinišu jer je kako je rekao, utvrđeno da mutacije virusa mogu da utiču na potomstvo.

"To je stav svetske struke, jer je virus počeo da mutira. Procena je da taj mutirani soj može da utiče na potomstvo i decu i da je bezbednije da se trudnice vakcinišu. Samo slušamo stavove struke i tako ćemo nastaviti i dalje", rekao je on.

Vesić: U Beogradu vakcinisano 40,4 odsto građana

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić saopštio je 22. aprila da je u glavnom gradu vakcinisano 40,4 odsto punoletnog stanovništva, a da je revakcinu primilo 28,4 odsto.

U Beogradu je od početka masovne imunizacije dato je 636.781 doza vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, 154.729 doza vakcine američkog Fajzera, 138.114 doza ruskog Sputnika V i 60.780 doza britanske AstraZeneke, rekao je Vesić.

U Srbiji su dostupne vakcine ova četiri proizvođača. Ruska i kineska vakcina još uvek nemaju odobrenje Evropske agencije za lekove ni Svetske zdravstvene organizacije.

U Institutu za virusologiju "Torlak" u Beogradu je 14. aprila počelo punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine Sputnjik V. Srbija je najavila da će sa samostalnom proizvodnjom ruskih vakcina početi do kraja godine. Time je postala prva država u jugoistočnoj Evropi koja je krenula u njenu proizvodnju.

Ruska vakcina Sputnik V u srpskom izdanju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

XS
SM
MD
LG