Dostupni linkovi

Najava moguće obavezne vakcinacije za starije od 60 godina u Češkoj


Vakcinacija u Pragu, april 2021.
Vakcinacija u Pragu, april 2021.

Češka vlada u odlasku planira da uvede obaveznu vakcinaciju osoba starijih od 60 godina, kao i za određene grupe zanimanja.

Ovo je u petak, 3. decembra najavio ministar zdravstva Adam Vojteh. Međutim, nejasno je hoće li te mjere provesti njegov nasljednik.

Vojteh je rekao da će njegovo ministarstvo donijeti odluku da vakcinacija bude obvezna za osobe starije od 60 godina, kao i medicinsko osoblje, policiju, vatrogasce i studente medicine.

Ova naredba bi trebala da stupiti na snagu u martu, što nije sasvim sigurno.

Sadašnju vladu s premijerom Andrejem Babišom zamijeniće nova vlada pet stranaka pobjednika na parlamentarnim izborima u oktobru, a vodit će je premijer Petr Fiala.

Očekuje se da će nova vlada službeno preuzeti dužnost kasnije u decembru.

Koalicija i imenovani ministar zdravstva Vlastimil Valek protive se obveznoj vakcinaciji starijih osoba i mogu da ponište odluku aktuelne vlade nakon što ona stupi na snagu.

Do sada je samo 59,6 posto od 10,7 miliona stanovnika Češke u potpunosti vakcinisano. Prema posljednjoj anketi objavljenoj u petak (3. decembra), više od 20 posto Čeha je protiv vakcinacije.

Češka se suočava s rekordnim porastom zaraze korona virusom. Slučajevi na dnevnom nivou dostigli su dosadašnji rekord, s blizu 28.000 slučajeva prošle sedmice.

Fiala je u nedjelju stupio na mjesto premijera, a vodiće vladu od 18 članova.

XS
SM
MD
LG