Dostupni linkovi

Popović: Vakcina Sputnjik V proizvedena u Srbiji pre svega za domaće tržište


Sputnik V vakcine proizvedene u Srbiji
Sputnik V vakcine proizvedene u Srbiji

Ruska vakcina "Sputnjik V" koja će se proizvoditi u Srbiji, namenjena je prevashodno za domaće tržište, izjavio je u četvrtak, 3. juna, Nenad Popović, ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

"Ali, naravno, Srbija će pomagati svima u regionu za početak i drugima u svetu", kazao je Popović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Popović koji je u Rusiji, rekao je da će u toku dana u Beograd stići supstanca za proizvodnju te vakcine, a da bi proizvodnja trebalo da počne u petak, 4. juna.

"Transportuju se u specijalnim kontejnerima na temperaturi od dva do osam stepeni Celzijusa, a po dolasku na aerodrom 'Surčin' ići će na Institut 'Torlak'. Tamo je sve spremno za proizvodnju", rekao je on.

Popović je naveo će u Srbiji u narednih šest meseci biti proizvedena četiri miliona doza vakcina.


On je u maju podsetio da su validacione serije vakcine iz „Torlaka“ u aprilu poslate na proveru u ruski Institut "Gamaleja", gde su potvrdili kvalitet vakcine proizvedene u beogradskom institutu.

To je saopšteno na sastanku koji su u sredu, 19. maja, u Moskvi održali ministar Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Ruski institut je odobrio da se u budućnosti u institutu „Torlak“ proizvodi vakcina "Sputnjik V" protiv korona virusa.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnik V.

U Srbiji su, pored ruskog „Sputnjika V“, u upotrebi i kineska vakcina „Sinofarm“ (Sinopharm), britanska AstraZeneka i američko-nemačka „Fajzer/Biontek“ (Phizer/BiONteck).

Evropska agencija za lekove (EMA) nije odobrila kinesku i rusku vakcinu, dok je Svetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu upotrebu kineske vakcine Sinopharm i Sinovac.

XS
SM
MD
LG