Dostupni linkovi

Popović: Prve vakcine ’Sputnjik V’ iz Torlaka za 10 do 20 dana


Institut Torlak je sredinom aprila izvršio kontrolno punjenje prvih doza "Sputnjik V" vakcina
Institut Torlak je sredinom aprila izvršio kontrolno punjenje prvih doza "Sputnjik V" vakcina

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović najavio je da će Srbija za 15 do 20 dana imati prve vakcine ruskog proizvođača "Sputnjik V", koje će biti proizvedene na beogradskom Institutu "Torlak".

"U sledećih 10 do 15 dana krenuće supstanca iz Rusije na temperaturi od dva do osam stepeni i 'Torlak' će u roku od 10 do 15 dana morati da iskoristi tu supstancu, a tada ćemo, otprilike, dobiti i prve vakcine. Reč je o stotinama hiljada vakcina", rekao je Popović za RTS.

On je naveo da je Srbija u taj institut uložila više od 50 miliona evra, da bi se krajem godine krenulo u ciklus "pune proizvodnje" vakcine na "Torlaku", odnosno da se i supstanca proizvodi u Srbiji, što se očekuje, kako je on najavio, početkom sledeće godine.

Prethodno je saopšteno da je ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio kvalitet vakcine proizvedene u Institutu Torlak u Beogradu i odobrio da se u budućnosti u tom srpskom institutu proizvodi vakcina "Sputnjik V" protiv korona virusa.

To je saopšteno na sastanku koji su 19. maja u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Ruski stručnjaci boravili su u Srbiji 11. i 12. februara, kako bi utvrdili da li Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” u Beogradu ima kapacitete da počne sa proizvodnjom i distribucijom ruske vakcine “Sputnjik V”.

Prethodno je bilo najavljeno da će proizvodnja ruske vakcine u Srbiji početi 20. maja.

Ministar Popović objavio je 14. aprila, da je u prisustvu stručnjaka iz Ruskog fonda direktnih investicija i ruske farmaceutske kompanije Generijum, u Institutu Torlak u Beogradu izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine protiv korona virusa Sputnjik V.

Ruska vakcina „Sputnjik V“ još nema odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA) ni Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Vakcinacija ruskom vakcinom u Srbiji počela je 6. januara, a prva isporuka od 2.400 doza vakcina „Sputnjik V“ stigla je u Srbiju 30. decembra.

Njenu upotrebu odobrila je domaća Agencija Srbije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

U Srbiji su dostupne četiri vakcine: kineska „Sinofarm“ (Sinopharm), ruska „Sputnjik V“ (Sputnik), američko-nemačka „Fajzer/Biontek“ (Phizer/BioONtech) i britanska AstraZeneka.

Svetska zdravstvena organizacija je nedavno odobrila za hitnu upotrebu kinesku vakcinu „Sinofarm“, dok još nema dozvolu Evropske agencije za lekove.

XS
SM
MD
LG