Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naučnici testiraju novu vakcinu protiv HIV virusa


Ilustrativna fotografija

Izvor: BBC

Nova vakcina protiv HIV virusa prošla je početna ispitivanja na 33 pacijenta, a sada će biti testirana na uzorku od 600 osoba koje nisu zaražene ovim virusom kako bi se pronašli načini za prevenciju, saopšteno je iz Univerziteta u zapadnom Ontariju.

Rezultati prvog testiranja vakcine koju su nazvali "SAV001" objavljeni su u magazinu Retrovirology.

Ova vakcina sadrži virus, ali modifikovan da bi bio bezopasan za ljudsko zdravlje i kako bi osoba koja dobije vakcinu razvila antitijela i odbranila se od virusa, prenosi RT.

"Veoma smo uzbuđeni zbog rezultata prve faze", izjavio je ljekar Chil-Yong Kang, vođa projekta na Univerzitetu u zapadnom Ontariju.

"Ostaje da utvrdimo da li imuna reakcija koju pokreće ova vakcina može spriječiti da se vakcinisana osoba zarazi HIV virusom. Puni smo nade", kaže Kang.

Ovo je prva vakcina ovog tipa za koju je dozvoljeno testiranje na ljudima.

Nova ispitivanja, zakazana za septembar naredne godine, kada će biti provedeno istraživanje na 600 dobrovoljaca iz cijele sjeverne Amerike koji nisu zaraženi HIV virusom.

"Ukoliko dokažemo da je ova vakcina uspješna u prevenciji HIV virusa, možemo zaustaviti epidemiju side, a to će biti ogroman doprinos čovječanstvu", istakao je Kang.

Ako se naredna ispitivanja pokažu kao uspješna, vakcina će biti testirana na 6.000 dobrovoljaca širom svijeta.

XS
SM
MD
LG