Dostupni linkovi

Kako je fantomska kompanija sa vezama u porodici predsjednika Uzbekistana zaradila milione


Pišu: Riin Aljas, Elitsa Simeonova i Uzbekistanski servis Radija Slobodna Evropa

Opskurna kompanija povezana sa porodicom uzbekistanskog predsjednika osigurala je više od 100 miliona dolara u tajnim državnim ugovorima, uključujući dogovor o isporuci desetina miliona dolara precijenjenog prirodnog gasa najvećem proizvođaču cementa u zemlji, pokazalo je istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).

Unosni državni ugovori koje je osigurala tajanstvena kompanija Ultimo Group Limited naglašavaju kako politički insajderi, uključujući rođake predsjednika Šavkata Mirzijoeva, i njihovi saradnici profitiraju od onoga što kritičari nazivaju endemskom "burazerskom ekonomijom" na najvišim nivoima uzbekistanske vlade.

Mirzijoev, koji je prošle godine naredio vlastima da iskorijene korupciju u energetskom sektoru usred nestašica plina koje su izazvale bijes javnosti, konstantno je obećavao da će povećati transparentnost i uhvatiti se u koštac s korupcijom u zemlji bogatoj prirodnim gasom, najmnogoljudnijoj u centralnoj Aziji.

"Niko nema pravo da radi kao što je radio u prošlosti. Kao što znate, otvorenost i transparentnost sada se osiguravaju u svim sferama društva. Netransparentnost, korupcija i nepotizam neće pomoći našem radu", rekao je Mirzijoev 2019. u osvrtu na vladavinu njegovog autoritarnog prethodnika, Islama Karimova, koji je umro 2016.

Ali istraga Uzbekistanskog servisa Radija Slobodna Evropa je otkrila da su saradnici Mirzijoevog zeta povezani s Ultimo Group, gotovo nepoznatom kompanijom koja je dobila vladin ugovor za prodaju najmanje 36 miliona dolara precijenjenog prirodnog gasa uzbekistanskom cementnom gigantu Qizilqumsement, koji je u to vrijeme bio u vlasništvu države, uprkos tome što nije imao nikakvu poslovnu evidenciju.

Dokumenti do kojih je došao Uzbekistanski servis RSE takođe pokazuju da je Ultimo Group primila više od 66 miliona dolara u transferima od državnog monopoliste za tranzit gasa, Uztransgaza, prema ugovoru o proviziji, te da je kompanija uvezla gotovo milijardu kubnih metara plina iz susjednog Turkmenistana.

Istraga je otkrila da je Ultimo Group povezana s prekograničnom mrežom kompanija koja se proteže od New Yorka preko Dubaija do Hong Konga, koje se bave prodajom luksuzne robe, a njima takođe upravljaju saradnici Mirzijoevog zeta, Otabeka Umarova, uzbekistanski sportski rukovodilac i Mirzijoevljev zamjenik šefa sigurnosti.

Centralna figura u ovoj mreži je Azizjon Kamilov, Umarovljev povjerenik koji je na položaju šefa Uzbekistanske džudo federacije i zamjenik šefa Olimpijskog komiteta zemlje.

Otabek Umarov (lijevo) i Azizjon Kamilov (drugi slijeva) pozdravljaju vladara Dubaija Muhammada bin Rashida al-Maktuma po njegovom dolasku u Uzbekistan u oktobru.
Otabek Umarov (lijevo) i Azizjon Kamilov (drugi slijeva) pozdravljaju vladara Dubaija Muhammada bin Rashida al-Maktuma po njegovom dolasku u Uzbekistan u oktobru.

Ranije istrage Uzbekistanskog servisa RSE pokazale su kako su oni iz užeg kruga Umarovljeva, uključujući njegovog brata, stekli značajno bogatstvo pod pokroviteljstvo Mirzijoevljeve vlade, često koristeći složene korporativne strukture koje prikrivaju stvarno vlasništvo.

Umarov je takođe naširoko viđen kao zakulisni mešetar među političkim i ekonomskim elitama u zemlji od gotovo 37 miliona stanovnika.

"Uzbekistan je i dalje autoritarna država koju karakteriše visok nivo korupcije, nepotizma i zlouporabe ovlašćenja", napisala je antikorupcijska organizacija Transparency International u svojoj posljednjoj ocjeni Uzbekistana, napominjući da je zabilježio "određen napredak u političkim i ekonomskim reformama" pod Mirzijoevom.

Tokom proteklih nekoliko godina, Umarov je postao slavna ličnost u Uzbekistanu, iako je u papirima jedva srednji nivo javnog službenika. Druži se sa stranim VIP osobama i članovima kraljevskih porodica dok agresivno njeguje imidž glavnog pokrovitelja uzbekistanskih sportista.

Ključni element Umarovljeve samopromocije bio je njegov lični brend, nazvan 7Saber, koji krasi olimpijske uniforme zemlje. Brend je predstavljen 2021. i direktno povezuje Umarova s mrežom kompanija i saradnika povezanih s Ultimo Group, koja se pojavila niotkuda prije tri godine kao posrednik za prirodni gas u Uzbekistanu.

Uprkos iznenadnoj i unosnoj pojavi, Ultimo Group ostaje korporativni fantom. Nema funkcionalnu web stranicu niti javni profil, a trenutno je u papirima u suvlasništvu penzionera bez vidljivog poslovnog iskustva.

RSE je tražio komentare od Umarova, Ultimo Group i različitih uzbekistanskih vladinih tijela i kompanija, kako je posrednik za gas bio u mogućnosti da obezbijedi milione dolara u državnim ugovorima gotovo neposredno nakon što je uspostavljen. Niko nije odgovorio na vrijeme do objavljivanja teksta.

Pismeni zahtjev za komentar iz kabineta Mirzijoeva takođe je ostao bez odgovora.

Jedan od 50-postotnih dioničara Ultimo Group, Tuhfat Anvarhujaev, rekao je da nije imao nikakav odnos s Umarovim dok je svoj odnos s Kamilovom opisao kao "prijateljski". Rekao je da Umarov i Kamilov nemaju "nikakve veze" s Ultimo Group.

Tajni gasni dogovor

Ultimo Group Limited bila je registrovana u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana u martu 2021. sa osnivačkim kapitalom od 9.500 dolara i stambenom jedinicom kao zvaničnom adresom.

Osnivački dioničari kompanije bili su Diljor Kajumov, koji je bio član grupe iseljenih uzbekistanskih pristalica predsjednika, i Anvarhujaev, čiji je otac prethodno služio u uzbekistanskoj državnoj sigurnosnoj službi, a ujak je trenutno uzbekistanski ambasador u Turskoj.

Fotografija koja je u međuvremenu obrisana na Instagramu prikazuje šefa Uzbekistanskog džudo saveza Azizjona Kamilova (desno), bliskog saradnika Otabeka Umarova, zajedno s 50-postotnim dioničarom Ultimo Groupe, Tuhfatom Anvarhujaevom.
Fotografija koja je u međuvremenu obrisana na Instagramu prikazuje šefa Uzbekistanskog džudo saveza Azizjona Kamilova (desno), bliskog saradnika Otabeka Umarova, zajedno s 50-postotnim dioničarom Ultimo Groupe, Tuhfatom Anvarhujaevom.

Niti jedan od njih nikada nije bio dioničar u drugim kompanijama, pokazuju uzbekistanski korporativni dokumenti, iako je Kajumov radio u sektoru nafte i gasa s kanadskom kompanijom RLG International, koja je u vrijeme osnivanja Ultimo Groupa služila kao konsultant za efikasnost proizvodnje u monopolskoj državnoj kompaniji za naftu i gas Uzbekneftegaz.

Kao tek osnovanoj kompaniji posao je brzo napredovao.

Qizilqumsement, koji je u to vrijeme bio u 86-postotnom vlasništvu države, predviđao je da će mu trebati 375 miliona kubnih metara prirodnog gasa godišnje za 2021. i 2022. Kao kompanija u državnom vlasništvu, po zakonu je morala provesti konkurs za pronalaženje dobavljača.

Pojedinosti postupka na konkursu ostaju nejasne. Ali 13. aprila 2021. Qizilqumsement je potpisao ugovor o nabavi s Ultimo Group, koja je samo sedmicu dana ranije registrovala svoju službenu web stranicu.

Prema ugovoru i naknadnim amandmanima, Ultimo Group bi isporučila 379 miliona kubnih metara gasa Qizilqumsementu, količina koja malo premašuje projicirane godišnje potrebe cementare, za ukupno najmanje 36,6 miliona dolara, prema analizi ugovora koju je obavio Radio Slobodna Evropa.

Fabrika cementa, koja je u međuvremenu privatizovana, nabavljala je gas direktno od države po sniženoj cijeni za "strateške" kompanije. Međutim, dokumentacija koju je pregledao Radio Slobodna Evropa sugerišu da je možda platila 50 posto premije iznad te stope koristeći Ultimo Group kao posrednika.

Ultimo Group nije proizvođač gasa, niti kontroliše cjevovode kojima je Qizilqumsementov plin trebao biti isporučen. Te plinovode kontroliše državni monopolista za tranzit plina Uztransgaz, koji je u to vrijeme bio zadužen dekretom Mirzijoeva za kupovinu i transport domaćeg i stranog prirodnog plina, kao i za njegovu prodaju domaćim potrošačima, poput Qizilqumsementa, koji su već bili povezani s njegovom mrežom.

Qizilqumsement je jedan od osnivača udruženja proizvođača građevinskog materijala pod nazivom Ozsanoatqurilishmateriallari koje je Mirzijoev osnovao dekretom 2019., a čije se sjedište nalazi uz službenu adresu Ultimo Group.

Prema prospektu Londonske berze za UzbekNefteGaz u novembru 2021. iste godine kao i ugovor Ultimo Group s Qizilqumsementom, Uztransgaz je prodavao prirodni gas kompaniji Ozsanoatqurilishmateriallari i drugim "strateškim partnerima u industrijskom sektoru" po cijeni od 63 dolara za 1.000 kubnih metara.

Za tu cijenu, Qizilqumsement bi 2021. uštedio oko 10 miliona dolara da je kupio gas od Uztransgaza a ne od Ultimo Group, koja je naplaćivala između 95 i 145 dolara na 1.000 kubnih metara gasa.

Zašto bi Qizilqumsement preplatio kupovinu plina od posrednika ostaje nejasno, posebno s obzirom na vladinu uredbu iz 2019. kojom Uztransgaz postaje jedini direktni dobavljač prirodnog plina za ključne potrošače.

Pisani upiti Qizilqumsementu, Uztransgazu ostali su bez odgovora do objave teksta. Anvarkuaev je rekao da informacije o Ultimo Group profitu spadaju u "comercijalnu tajnu".

Vladina uredba iz 2021. navedena kao osnova za ugovor između Qizilqumsementa i Ultimo Group možda je bacila više svjetla na posao. Ali u primjerku ugovora koji je RSE dobio s arhivske internet stranice za tendere vlade Uzbekistana, naziv te uredbe je redigovan.

Koliko je tačno Ultimo Group zaradila u dobiti od svog ugovora s Qizilqumsementom ostaje nejasno. Ali bankovni zapisi i carinski podaci koje je pregledao RSE otkrivaju da je Ultimo Group bila uključena u transakcije prirodnog plina ukupne vrijednosti gotovo 200 miliona dolara.

Od aprila 2021. do marta 2022. Ultimo Group je uvezla više od 955 miliona kubnih metara gasa od Turkmengasa, državne kompanije u susjednom Turkmenistanu, kako je pokazala carinska dokumentacija. Ukupna izlistana vrijednost ovog gasa bila je 88,5 miliona dolara. Turkmengas nije odgovorio na zahtjev za komentar o izvozu Ultimo Group.

Ultimo Group je uvozila gas iz Turkmenistana po cijeni od 69 do 106 dolara po 1.000 kubnih metara 2021. i između 110 i 116 dolara za 1.000 kubnih metara 2022., dok je prodavala gas Qizilqumsementu po cijeni od 95 do 145 dolara po 1.000 kubnih metara, kako pokazuju ugovori o nabavci.

Uztrangaz, čijim cjevovodima se prenosi uvezeni gas iz Turkmenistana u Uzbekistan, takođe je plaćao Ultimo Group desetine miliona dolara tokom istog perioda.

Bankovni zapisi u koje je uvid imao RSE pokazuju da je Uztransgaz napravio najmanje osam isplata od ukupno 66,6 miliona dolara Ultimo Group od januara do septembra 2022. Svaki od tih transfera nosio je istu svrhu sa naznakom "isplata za prirodni gas" u skladu sa ugovorom o nabavci pod brojem "34/26-2021."

RSE nije bio u mogućnosti da ustanovi uslove ovih ugovora o nabavci i Uztransgaz nije odgovorio na zahtjev za komentar o bankovnim transferima. Anvarhujaev je tvrdio da je Uztransgaz pružao usluge posrednika za Ultimo Group, ali nije dao više detalja.

RSE takođe nije mogao da pronađe bilo kakve zapise i komercijalnim aktivnostima Ultimo Group osim ugovora o gasu sa Qizilqumsement, uvoz od gotovo milijarde kubnih metara turkmenistanskog gasa, i 66 miliona dolara bankovnih transfera iz Uzbekistana.

Arapska kraljevska porodica i visokoletači

Od kada je postao šef Uzbekistanske džudo federacije 2018., Azizjon Kamilov je bio čest i upadljiv saradnik Umarova, koji se 2007. godine oženio Mirzijoevom kćerkom Šahnozom.

Kamilov i Umarov blisko su sarađivali na promovisanju borilačkih vještina u Uzbekistanu i njih dvojica često putuju i fotografišu se zajedno.

Upravo taj odnos otkriva političke veze na visokom nivou koje je tajnoviti plinski posrednik Ultimo Group održavao dok je osiguravao više od 100 miliona dolara državnih ugovora, nedugo nakon osnivanja u martu 2021.

Sada obrisana Instagram fotografija koju je dobio RSE prikazuje Kamilova zajedno s 50-postotnim dioničarom Ultimo Group, Tuhfatom Anvarkhujaevom, s dvojicom muškaraca koji gestikuliraju rukom znak mira pored rođendanske torte i natpisom "sretan rođendan".

Ali, to nije jedina veza Kamilova sa Ultimo Group.

Adresa elektronske pošte u korporativnoj dokumentaciji Ultimo Group pripada Behruzu Abdušukurovu, lovačkom vodiču koji je bio na poziciji menadžera u uzbekistanskoj kompaniji Falcon Hunting Solutions, koju je Kamilov osnovao 2018. i koja je potpuno u njegovom vlasništvu.

Jedan od poslovnih saradnika Abdušukurova je registrovao Internet stranicu Ultimo Group, dok je menadžer Ultimo Group Ravšan Mutalov, takođe upravljao dvijema kompanijama u kojima je Abdušukurov bio dioničar.

U telefonskom razgovoru za RSE, Mutalov je rekao da je bio uključen u gasne dogovore sa Turkmenistanom, ali da nije radio u sektoru posljednje dvije godine. Odbio je da iznese detalje i nije odgovorio na detaljni pismeni upit.

Kontaktiran putem telefona, Abdušukurov je rekao da nije znao zašto je njegova e-mail adresa izlistana u korporatvnoj dokumentaciji Ultimo Group i negirao je da ima veze sa kompanijom. Takođe je negirao da poznaje Mutalova uprkos njihovim vezama sa istim kompanijama, rekavši da se ne sjeća svih direktora kompanija. Abdušukurov je rekao da da će odgovoriti na detaljna pitanja u vezi kompanije, ali to nije učinio do trenutka objavljivanja teksta.

Falcon Hunting Solutions se opisuje kao ekoturistička kompanija koja se fokusira na trofejni lov kao i na "zaštitu okoliša" i "očuvanje biodiverziteta". U međuvremenu, izvještaj Azijske razvojne banke opisao je Falcon Hunting Solutions kao kompaniju koja organizuje lov na rijetku vrstu ptice droplje za "arapske kraljevske porodice".

Među arapskim aristokratama koji su bili klijenti na takvim ekskurzijama je i šeik Hamdan bin Muhamad bin Rašid al-Maktum, na čijem vjenčanju su 2019. bili Umarov i Kamilov.

Princ je stigao u Uzbekistan u oktobru 2019. na jednu od nekoliko ekskurzija lova na u centralnoj Aziji. Kada mu se njegov otac, poglavar Dubaija šeik Muhamad bin Rašid al-Maktim, pridružio u Uzbekistanu kasnije u oktobru, Umarov i Kamilov su bili među delegacijom koja ga je dočekala na aerodromu.

U danima nakon njegovog dolaska, princ Dubaija je otišao u lov na sokolove na zemljištu od 300 hektara u jugozapadnom Uzbekistanu gdje je Falcon Hunting Solutions sarađivao sa kraljevskom porodicom kako bi povećao broj populacije čaplji.

Falcon Hunting Solutions takođe ima veze sa radom Uzbekistanske džudo federacije koju vodi Kamilov, i sa kojima gradi škole džudoa uključujući najmanje jedan od poznatih ličnih brendova Umarova, 7Saber, koji je koršten na ceremonijalnim otvaranjima.

Sjedište kompanije Falcon Hunting Solutions navedeno je kao poslovna zgrada u Taškentu u kojoj su smještene druge kompanije s dokumentovanim vezama s Kamilovom, Umarovim i njihovim poslovnim saradnicima, uključujući nekoliko kompanija koje vode do mreže Ultimo Group u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Čovjek koji se javio na telefon u Uzbekistanskoj džudo federaciji rekao je da Kamilov rijetko dolazi u kancelariju i da nije bio dostupan za razgovor. Kamilov nije odgovorio na detaljna pitanja o Ultimo Group poslana na njegov lični e-mail.

Dvojnici iz Dubaija

Četiri mjeseca nakon osnivanja Ultimo Group u julu 2021. u Uzbekistanu, kompanija istog imena Ultimo Group FZE, bila je registrovana u slobodnoj ekonomskoj zoni u Šarjahu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Osim njihove navedene poslovne svrhe, koja uključuje trgovinu naftnim derivatima, malo toga je upućivalo na to da je nova kompanija povezana sa svojim imenjakom u Uzbekistanu koji je tri mjeseca ranije sklopio ugovor o plinu sa državnom kompanijom Qizilqumsement.

Ali podaci iz otvorenog izvora i korporativni zapisi koje je pregledao RSE otkrivaju da su Umarovljevi saradnici takođe bili uključeni u novoosnovane kompanije u UAE, i da je ta kompanija bila dio šire prekogranične mreže kompanija uključenih u luksuznu robu i usluge, uključujući barem jednu od Umarovljevih dobro poznatih strasti: skupe automobile.

Navedeni menadžer i vlasnik licence Ultimo Group FZE je britanski državljanin Ross Connon, prema UAE zapisu poslovne licence koji je prikupio C4ADS, neprofitna organizacija za analizu podataka i globalno istraživanje sa sjedištem u Washingtonu, i podijelio te informacije sa RSE.

Connon sebe opisuje kao "privatnog savjetnika za klijente" u kompanijama koje rade s bogatim klijentima na pitanjima koja se odnose na strano državljanstvo, boravak i nekretnine.

On takođe ima direktne poslovne veze sa Umarovim.

Na događaju na visokom nivou u junu 2021. u Taškentu povodom predstavljanja nove linije odjeće pod Umarovljevim brendom 7Sabre, Connon je predstavljen kao izvršni direktor Berkeley Square Project Managementa, kompanije iz Dubaija za koju Umarov kaže da je stekla prava na ovu marku.

Umarov je na Instagramu čestitao Connonu i njegovom lokalnom poslovnom partneru, Orazu Abdurazakovu, poželjevši im sreću rekavši "Svi ćemo pratiti vaš uspjeh i navijati za novi tim."

Uzbekistanski olimpijski komitet, čiji zamjenik šefa je Umarovljev bliski saradnik, Azizjon Kamilov, pozdravio je događaj kao dolazak "novog nacionalnog brenda", a sljedeći mjesec je objavljeno da će 7Sabre proizvoditi odjeću za uzbekistanski olimpijski tim na Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022.

Connon navodi svoje radno mjesto kao Berkeley Square Investments, što je ime kompanije iz Dubaija koja je stekla prava na 7Sabre. Novinari nisu uspjeli da pronađu kompaniju pod tim imenom ni u Londonu ni u Dubaiju.

Uzbekistanski servis RSE je otišao na adrese u oba grada koja se pojavljuju na internet stranici Berkeley Square Investment, koja je registrovana u avgustu 2020., ali tamo nije mogao da nađe dokaze o Connonu ili o njegovoj kompaniji.

Connon je rekao u pisanoj prepisci da će on proslijediti pitanja RSE o Ultimo Group "pravoj osobi", ali nije odgovorio na prvu listu pitanja o njegovoj ulozi u kompaniji.

Još jedna osoba koja je povezana sa Ultimo Group FZE takođe povezuje kompaniju sa Umarovim i širom Ultimo Group mrežom, čije kompanije nose isto ime, korporativne kancelarije, dioničare i druge saradnike.

Stranica ekonomske zone na kojoj se Ultimo Group FZE nalazi na listi, sadrži dvije e-mail adrese kompanije. Jedna pripada Connonu a druga samoopisanom "profesionalcu za luksuznu robu i nakit" Donijoru Kadirovu.

U maju 2023., Uzbekistanska džudo federacija objavila je fotografije visokih sportskih zvaničnika Uzbekistana, uključujući Umarova i Kamilova, sa sastanka sa džudistima u Dohi. Uz Umarova s akreditacijom događaja oko vrata stajao je Kadirov, jedina osoba na fotografijama bez službene uloge u uzbekistanskom sportskom establišmentu.

Kadirov, koji je na Instagramu objavio video sebe sa Kamilovim i ruskom zvijezdom borilačkih vještina Habibom Nurmagomedovim, direktno ili indirektno je povezan sa najmanje četiri kompanije u okviru Ultimo Group mreže koje su registrovane u Uzbekistanu, UAE, Hong Kongu i Sjedinjenim Državama.

Među njima su kompanije koje rade pod imenima Rushmore, Boutique Seven i World Trade Solutions, koje se bave luksuznim satovima i uslugama obezbjeđenja, te još jedna koja se pozicionira kao trgovac luksuznim vozilima.

Žena koja se javila na telefon u UAE kancelariji, u kojoj se nalazi nekoliko kompanija mreže Ultimo Group, opisala je Kadirova kao svog šefa i predložila slanje pitanja e-mailom. Upiti poslani na Kadirovljevu ličnu e-mail adresu i službene e-mail adrese, nekoliko od tih kompanija, ostali su bez odgovora.

U Taškentu, nekoliko kompanija iz mreže Ultimo Group koriste istu korporativnu adresu, poslovni kompleks na Oloj tržnici pored centra uzbekistanske prijestonice. Mežu njima su Kamilova Falcon Hunting Solutions i druge kompanije u koje je on uključen.

Nestajanje

Aktivnosti Ultimo Group Limited na uzbekistanskom tržištu prirodnog gasa zaustavile su se naizgled jednako brzo kao što su i počele prije tri godine.

Uzbekistanske državne baze podataka o nabavi i agregatori korporativnih podataka ne pokazuju da je Ultimo Group dobila, ili čak dala ponudu za jedan vladin tender nakon što je osiguran ugovor 2021. za isporuku najmanje 36 miliona dolara prirodnog gasa Qizilqumsementu.

Uvoz turkmenistanskog plina od strane uzbekistanske kompanije završio je u martu 2022., pokazuju dokumenta sa carine, a posljednja od 66 miliona dolara poznatih uplata koje je primila od Uztransgaza, bankovni prijenos od 20 miliona dolara, stigla je u septembru te godine.

U nekom trenutku nakon julu 2022., dioničar osnivač Ultimo Group Diljor Kajumov, koji nije odgovorio na pismeni upit poslan na njegov Instagram račun, prenio je svojih 50 posto udjela u kompaniji na svoju 67-godišnju majku Matljubu Kajumovu.

U telefonskom kontaktu, suprug Kajumove rekao je Uzbekistanskom servisu RSE da ne može da komentariše vlasništvo nad Ultimo Group i da sva pitanja treba uputiti samoj kompaniji.

Drugi osnivački dioničar, Tuhfat Anvarhujaev, koji je fotografisan zajedno s Kamilovim, zadržao je svojih 50 posto udjela u Ultimo Group.

U odgovoru na e-mail RSE poslan na službenu e-mail adresu Ultimo Group 17. aprila, Anvarhujaev je tražio da mu se da rok do 24. aprila da odgovori na listu pitanja o kompaniji i njenim aktivnostima, ali nije odgovorio do objave teksta.

Nakon što je prvobitno bila registrovana na adresi stanovanja na kojoj su bili prijavljeni Kajumov i njegova majka, Ultimo Group je na kraju preselila svoju službenu adresu u hotel Ichan Qala u centru Taškenta. Hotel je višestruko povezan s uzbekistanskom kompanijom K7 Hotel Management, koja je u 100-postotnom vlasništvu brata Otabeka Umarova, Ojbeka Umarova.

U međuvremenu, Kajumov sada radi kao viši menadžer u gradskom tržnom centru u Taškentu, ogromni razvojni projekat koji podržava Mirzijojev a koji gradi mreža za krijumčarenje i pranje novca koju predvodi centralnoazijski tajkun Habibula Abdukadir, koji je i ranije imao partnerske poslove sa rođacima uzbekistanskog predsjednika.

Upitan zašto je udio prebačen na Kajumovu majku, Anvarhujaev je u e-mailu rekao da misli da je to "povezano s njenom porodičnom situacijom", ali nije pojasnio. Rekao je da Matljuba Kajmova ne igra nikakvu ulogu u upravi kompanije.

U martu, Kajumov je proveo Kirzijoeva po tržnom centru, pokazuje snimak koji je objavio i Mirzijojev kabinet i uprava šoping centra. U videu koji je objavio tržni centar u Taškentu, prva prodavnica u koju je Kajumov odveo Mirzijoeva bila je prodavnica sportske opreme Umarovljevog brenda 7Saber.

U komentaru poslanom e-mailom, Anvarhujaev je tvrdio da je Ultimo Group trenutno "uključena u investicione projekte u sektoru nafte i gasa", ali da više ne uvozi prirodni gas.

Internet stranica Ultimo Group Limited i dalje je u izradi, tri godine nakon što je osnovana u Uzbekistanu.

*Saradnja na tekstu Baktjugil Činibajeva i Carl Schreck

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG